Prijedor se zadužuje za 8,6 miliona KM

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su u utorak dva kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od oko 8,6 miliona maraka, gdje je dugoročni kredit od 6,9 miliona maraka namijenjen projektima infrastrukture, a kratkoročni od 1,7 miliona KM za privremeno finansiranje deficita.

U projektima infrastrukture najveće stavke su učešće u MEG projektu od 600.000 KM, rekonstrukcija i rehabilitacija infrastrukture u centralnoj gradskoj zoni od 500.000 KM, sufinansiranje projekata za koje su odobreni eksterni izvori finansiranja od 350.000 KM i po 300.000 KM za most u Brezičanima i dio vodovoda u Palančištu.

Za subvencionisanje asfaltiranja puteva sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije namijenjeno je 280.000 KM, po 200.000 KM za kanalizaciju u naselju Janjića pumpa, za sportsku dvoranu u Omarskoj i za subvencije zajednicama etažnih vlasnika za rekonstrukciju i sanaciju objekata zajedničkog stanovanja, te po 120.000 KM za hladnjaču u Omarskoj i za rehabilitaciju i izgradnju dječijih igrališta, sportskih terena i javnih prostora.

Drugi dio ovog dugoročnog kreditnog zaduženja od 3.753.196 KM namijenjen je za izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture gdje je predviđeno oko 25 kilometara asfalta na 58 manjih dionica širom teritorije grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je od proglašenja pandemije virusa korona gradski budžet imao znatno smanjene punjenje, i to 50 posto u martu, 49 posto u aprilu i oko 70 posto u maju i junu što je dovelo do nedostatka četiri do pet miliona maraka, a što će dijelom biti nadoknađeno današnjim kreditom i sredstvima iz kredita MMF-a koja je Vlada RS preusmjerila opštinama i gradovima.

– Ako ne bude velikih poremećaja u narednom periodu, cijenim da ćemo uspješno završiti i ovu godinu jer grad Prijedor od 2004. godine je svaku godinu završavao sa suficitom, nijednom u tom periodu nije bio u deficitu, i sada su stvoreni uslovi da smo se mogli zadužiti – ocijenio je Đaković.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da i Prijedor, kao i sve opštine i gradovi i Vlada Republike Srpske, ulaze u kapitalna ulaganja za šta su izvori finansiranja krediti, jer sami budžeti ne mogu podnijeti velika kapitalna ulaganja, a da se u kratkoročno zaduženje moralo ući i prije zbog katastrofalnog punjenja budžeta nakon proglašenja vanredne situacije i likvidnosti dovedene u pitanje.

– Uz finansijsku disciplinu uspjeli smo obaveze ispunjavati, ne onako kako smo navikli, nego po prioritetima, i sada, kada imamo malo lagodniju situaciju u budžetu, sve obaveze smo isplatili, dnevno ih isplaćujemo i sa ovim sredstvima vjerovatno neće doći u pitanje ni plaćanje svih olakšica i podsticajnih mjera za privredu i poljoprivredu koje su pogođene epidemijom – navela je Malbašić.

 

(BiznisInfo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.