Mjere u RS ostaju na snazi do 6. jula

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je nakon sjednice Republičkog štaba da je Štab potvrdio sve mjere koje su na snazi i one će se sprovoditi do 6. jula

U te mjere spadaju nošenje zaštitne maske, držanje fizičke distance, pranje ruku i dezinfekcija prostora u kojima boravimo, ograničenje rada svih poslovnih subjekata u RS do 23 časa, zabrana okupljanja više od 50 lica.

On je naveo da je u posljednjih sedam dana zabilježeno pogoršanje epidemiološke situacije, odnosno rast zaraženih virusom korona.

“Uglavnom se radi o kontaktima već pozitivnih lica, to je 95 odsto, a do 10 odsto su lica sa simptomima koja su se po prvi put javila u zdravstvenu ustanovu”, rekao je Šeranić.

Što se tiče mjesta zaražavanja, radi se o određenim vrstama okupljanja, najčešće su u pitanju porodična okupljanja. Tu su i lica koja su putovala van zemlje, a i radno mjesto je moguće žarište virusa korona.

“Većina zaraženih ima od 30 do 64 godina, odnosno od 15 do 29 godina, mnogo je manji procenat lica starijih od 65 godina kod kojih je potvrđen virus korona”, pojasnio je ministar.

Dodao je da je, kada je u pitanju situacija u bolnicama, trenutno, u odnosu na petak, povećan broj pacijenata u UKC RS, te da je veći pacijenata i u Bolnici u Prijedoru.

“U Prijedoru su uglavnom lica sa slabijom kliničkom slikom, a u UKC RS na Infektologiji je 46 osoba, a dvije su na respiratoru”, naveo je Šeranić.

Kako je dodao, granice su otvorene od 1. juna, te da se povećan broj zaraženih lica može povezati sa povećanim kretanjem ali i opuštanjem svih nas u zajednici.

“Odgovornost je na pojedincu. Preporuke ostaju na snazi, fizička distanca, pranje ruku, dezinfekcija su jedina prevezcija, nema vakcina i lijekova”, dodao je Šeranić.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.