JAVNA RASPRAVA O TRASI AUTO-PUTA: GRAĐANI IZNIJELI BROJNE PRIMJEDBE

U Prijedoru je danas održana javna rasprava o nacrtu Plana parcelacije za dionicu auto-puta Banjaluka-Prijedor. Svoje prijedloge i sugestiji iznijeli su građani mjesnih zajednica kroz koje bi trebala prolaziti dionica puta. Mladen Unijat, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Tnopolje, istakao je da mještani tog sela nemaju ništa protiv izgradnje auto-puta, ali imaju primjedbe kada je u pitanju trasa puta, koja prema sadašnjem planu zahtjeva rušenje kuća i drugih objekata.

– U Tnopolju se ruše jedna ili dvije kuće, a u ovim drugim mjesnim zajednicama je malo veći broj kuća i ljudi bi se trebali iseliti – dodao je Unijat.

Brojne primjedbe imaju i mještani Kozarca, Kevljana i Kamičana. I oni zahtijevaju izmještanje trase puta, a podršku su potražili i od odbornika Skupštine grada, Mirsada Duratovića.

– Oba silaza sa auto-puta ruše bošnjačke, povratničke kuće. Postoji silaz koji je pomjeren iz Kamičana sa jednog prostora u kojem nije bilo kuća u pravcu Jakupovića, a pod samim silazom su bošnjačke kuće, a postoji prostor da se može proći bez rušenja kuća – tvrdi Duratović.

Narodni poslanici, Duško Ivić i Dragoslav Kabić, uvjeravaju da razloga za brigu nema, te da niko od mještana neće biti oštećen. Auto-put je, smatraju, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata.

– Cijena napretka je veća od metra zemlje ili nekog objekta. U svakom slučaju, biće pravedna nadoknada za sve što se sruši. Ništa neće biti uradeno na silu ili protiv volje gradana. Sve će ići uz dogovor – rekao je Ivić, čije mišljenje dijeli i negov kolega, Dragoslav Kabić.

– Ovo više nisu ona neka vremena kada se gledalo opšte dobro i išlo se na uštrb građana. Građani neće biti oštećeni. Njihovi objekti će biti otkupljeni po tržišnoj cijeni – tvrdi Kabić.

Ovakve javne rasprave služe kako bi se utvrdila najpovoljnija trasa kojom će prolaziti auto-put, smatra Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Ja zastupam samo interese gradana, sa kojima sam razgovarao na terenu. Mislim da će projektant imati obzira, da će se uvažiti ovi prijedlozi i da će se trasa postaviti tamo gdje će najmanje ugrožavati postojeće porodično-stambene i druge objekte – istakao je on.

Nacrt plana parcelacije za trasu auto-puta Banjaluka-Prijedor dostupan je svim građanima, i to u prostorijama Gradske uprave.

 

(Kozarski vijesnik)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.