Počela sjednica na kojoj će biti izabran novi reisu-l-ulema IZBiH

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci počela je sjednica Izbornog tijela Islamske zajednice u BiH na kojoj će se danas birati novi reisu-l-ulema.

Tajnim glasanjem odlučit će ko će biti reis narednih sedam godina: aktuelni reis Husein ef. Kavazović ili Muamer ef. Zukorlić.

Kandidati su bili još Husejin ef. Smajić i Salem ef. Dedović, ali su odustali od kandidature. Procjena je da će sjednica trajati sat do dva. Prisustvuje joj oko 370 od 405 članova Izbornog tijela.

Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati.

Nakon toga će Organizacioni odbor za dodjelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u BiH donijeti odluku o inauguraciji novog reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.

Prije sjednice nije bilo izjava za medije niti je bilo dozvoljeno snimiti njen početak. Pred novinarima se pojavio Muamer ef. Zukorlić, dok aktuelnog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića nije bilo.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.