Nova pješačka staza na Kozari jedinstvena u regiji

Na Kozari je otvorena nova pješačka staza duga 4,2 kilometra, koja dijelom ima i stjenovitu dionicu, po čemu je jedinstvena u regiji.

Stazu Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen simbolično je otvorilo četrdesetak članova Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora, koji su sa vodičem prošli novom putanjom.

Nosioci projekta uređenja Nacionalnog parka “Kozara” su prijedorsko planinarsko društvo i Evropska asocijasija za zaštitu na otvorenom (EOCA).

Direktor Nacionalnog parka Dragan Romčević rekao je Srni da stazu čini posebnom via ferata (čelični put), odnosno dio staze koji se nalazi na stijeni.

“Via ferata je osigurana planinarska staza kojom se, uz pomoć sajle i metalnih gazišta, prelaze nepristupačne stjenovite dionice. Naša via ferata dužine je 26 metara i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a posjetiocu pruža adrenalinsko uzbuđenje”, istakao je Romčević.

Prema njegovim riječima, via ferata se koristi isključivo sa alpinističkom opremom uz prisustvo instruktora ili iskusnog alpiniste, namijenjena je svima koji nemaju alpinističkog iskustva, a žele da pokušaju penjanje po stijenama.

Svi učesnici današnje promotivne ture na novoj stazi saglasni su u ocjeni da je ovo bio jedinstveni događaj i da će ga ponoviti.

U sklopu projekta uređenja Nacionalnog parka zasađeno je i 1.500 sadnica tise – ugrožene i rijetke biljne vrste na planini Kozari.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.