Austrijski Urbas nakon projekta u Prijedoru spremno čeka nove projekte

Urbas Maschinenfabrik Ges.m.b.H je tehnološko preduzeće u privatnom vlasništvu, aktivno na području izrade tehnike za dobijanje energije iz biomase širom svijeta.

Sa 350 zaposlenih planira, izrađuje, montira i održava postrojenja za proizvodnju vruće vode, pare i električne struje iz biomase.

Realizacija postrojenja za održivo korištenje bioloških goriva prema kriterijumima ekonomičnosti i ekologije – to je domen Urbasa.

Jasmin Purišević, predstavnik kompanije Urbas za regiju jugoistočne Evrope, kazao je za portal Akta.ba da posluju na tržištu cijele Evrope, dok su nedavno uspješno realizirali i prvi projekat u Japanu.

“Bavimo se proizvodnjom toplovodnih kotlova, parnih kotlova i kogeneracija na paru, te proizvodnjom postrojenja na drvni gas, kao i proizvodnjom sušara”, navodi on.

Prednosti njihovih postrojenja su ta da kada govorimo o drvnoj sječi, onda se radi o vrsti koja nije nigdje upotrebljiva. Kao drugu prednost ističe to što rade po principu ključ u ruke.

Finska, Švedska, Norveška, Japan, Škotska, Njemačka, Italija, Slovačka, Rusija, Slovenija,Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija, Francuska, Austrija, samo su neke od zemalja u kojima je ova kompanija do uspješno završila projekte po principu “ključ u ruke”.

Jedan od primjera dobre prakse koji je realiziran i u BiH je projekat toplane na biomasu u Prijedoru, nakon čega je tržište sazrilo za još nekoliko sličnih projekata.

“Trenutno je u toku nekoliko razgovora za realizaciju mnogo potencijalnih projekata. Razgovori se vode i sa općinskom administracijom, međutim, problem je što se to sve odvija prilično sporo. Svakako, nije riječ o tome da nema volje, već nekada i oni ne znaju odakle da krenu, a problem uglavnom bude finansiranje”, navodi Purišević.

Dodaje da su interes za njihovim proizvodima pokazale i mnoge privatne kompanije.

U svakom slučaju, naglašava da Urbas nije samo proizvođač opreme, već nastoje da budu potpora projektu kako bi se on kvalitetno realizirao.

“Dakle, potencijal na ovom prostoru je zaista veliki. Uz raspoložive resurse, sigurno je da se zajedničkim radom, uz malo dobre bolje, oni mogu i iskoristiti”, poručuje on, dodajući da njihovo vrijeme tek dolazi.

“Neki projekti su dugo lutali, ali su sada sazrijeli za realizaciju”, podcrtava.

Inače, strategije kompanije Urbas je da u realizaciju projekata na određenom tržištu bude uključeno što više lokalnih partnera, kako bi novac ostao u tom regionu.

“Naravno, uslov je da oni zadovoljavaju određene tehničke uslove. Tu se opet vraćamo na projekat u Prijedoru, koji nema nikakve razlike od onog napravljenog u Finskoj. Upotrebljavamo najkvalitetniju opremu, kako u Japanu i Švedskoj, tako i u BiH”, naglašava on.

Podsjetimo, nakon provođenja međunarodnog tendera za potrebe snabdijevanja toplotnom energijom grada Prijedora dat je nalog firmi Urbas Maschinenfabrik Ges.m.b.H. da izgradi toplanu na biomasu, po principu ključ u ruke, koja pored toplote, proizvodi i električnu energiju iz drveta.

Za samo šest mjeseci Urbas, kao glavni izvođač, izgradio je kompletnu energanu uz pomoć lokalnih partnera i pustio je u pogon.

Ovo je danas najmodernija energana na biomasu u Bosni i Hercegovini i putokaz je u energetsku budućnost zemlje.

Taj projekat je završen za šest mjeseci i dobar je primjer kako može funkcionisati. Projekat ulazi u četvrtu godinu postojanja koji bilježi pozitivno poslovanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.