“Memory Lab” u Albaniji

Platforma za transevropsku razmjenu u oblasti historije i sjećanja “Memory Lab” povezuje organizacije, institucije i pojedince iz Jugoistočne Europe i zapadne/centralne Europe, koje su aktivne u području memorijalizacije i obrazovanja o teškoj prošlosti (ratovima, masovnim zločinima, diktaturama)

Ciljevi ove inicijative su produbljivanje zajedničkog znanja, razmjena iskustava, izgradnja kapaciteta, te ostvarivanje kontakata i zajedničkih projekata. Njezin općeniti cilj je osnaživanje konstruktivnih pristupa suočavanju s prošlošću kao dijela građanskog obrazovanja i izgradnje demokracije, doprinos suradnji i razumijevanju procesa u Jugoistočnoj Europi i Europi općenito te integracija Zapadnog Balkana u zajedničko europsko civilno društvo i prostor zajedničkog sjećanja.

Projekat je pokrenut pod nazivom “Suočavanje sa teškom prošlošću na području Zapadnog Balkana i Zapadne i Centralne Evrope” u junu 2010.godine održavanjem prvog seminara u Sarajevu; od tada je organizirano još sedam godišnjih radionica/studijskih putovanja: u Prijedoru, Jasenovcu i Vukovaru (2011.), Parizu, Péronnu i Oradouru (2012.), Berlinu, Frankfurtu na Odri i Ravensbrücku (2013.), Prištini, Skopju i Tetovu (2014.), Bruxellesu, Dinantu i Ypresi (2015.), Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu (2016.) te Madridu, Barceloni, La Jonqueri i Rivesaltesu (2017.).

U ovom je razdoblju ostvareno više od 50 bilateralnih i višelateralnih aktivnosti, organiziranih od strane partnerskih organizacija koje su se upoznale kroz Memory Lab platformu.

Ove godine, godišnje studijsko putovanje i radionica održani su u Albaniji i bili su posvećeni istraživanju i diskusiji o povijesti Albanije u 20. stoljeću, a posebno periodu komunističke diktature Envera Hodže i suočavanjem s njegovim naslijeđem.

Program 9. Memory Lab studijskog putovanja i radionice uključivao je posjete mjestima sjećanja, prezentacije i diskusije sa stručnjacima i svjedocima vremena te radne grupe između sudionika.

Glavna lokacija bila je Tirana, ali je program uključivao i posjete drugim gradovima. Prvi dan programa bio je posvećen uvodu u albansku povijest 20. stoljeća, drugi dan suočavanju s komunističkim periodom, a treći dan smo posjetiti dva mjesta izvan Tirane koja su povezana s razdobljem komunizma: bivši zatvor u Spacu, koji je danas napušten, te mjesta sjećanja u Shkodru, glavnom gardu sjeverne Albanije.

Četvrti dan smo posjetili grad Kruju u blizini Tirane, gdje smo istraživali ulogu Skenderbega kao albanskog nacionalnog heroja u komunisitčkom razdoblju i danas.

Za kraj programa, planiran je dodatan događaj koji je uključivao posjetu Gjirokastri u južnoj Albaniji, čiju je gradsku jezgru UNESCO 2005. godine proglasio mjestom svjetske baštine i gdje smo imati prilike istražiti ulogu ovog grada u albanskoj povijesti, uključujući i komunistički period.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.