Veliki uspjeh bh. privrede: Izvezene prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju

Ovo je historijski uspjeh za privredu u Bosni i Hercegovini, a posebno za Koordinaciju Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini koja je od 2012. godine kontinuirano u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i ministrom vanjskih poslova Mirkom Šarovićem radila na uspostavi i regulisanju svih pravila kao i ispunjenju strogih zahtjeva Evropske unije za izvoz pilećeg mesa.

U razgovoru za Klix.ba izvršni direktor Madija i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini Edin Jabandžić je kazao kako je iz BiH u Njemačku danas otišao prvi kamion proizvoda Madi koji će se naći na policama trgovina.

“Nakon gotovo četiri mjeseca analiza, priprema, usaglašavanja propisa i ispunjenja drugih obaveza danas smo prvi izvezli pileće meso na prostor Evropske unije. Imam veliku potrebu da se zahvalim Mirku Šaroviću, ministru vanjskih poslova, koji je glasno zastupa interese ekonomije i privrede BiH, ali i Uredu veterinarstva BiH i nekolicini nas iz Koordinacije peradara-živinara BiH koji smo od 2012. godine radili na svemu ovome. Ovo je kruna rada i konkretan rezultat kada znamo da će svako u Njemačkoj sutra moći kupiti bh. pileće meso”, kazao je Jabandžić.

Dodao je kako Bosna i Hercegovine nije ograničena količinama mesa koje može izvesti, a da će već naredne sedmice održati sastanke s kupcima kako bi razgovarali o kvaliteti mesa i poredili s drugim na tržištu EU. Istakao je kako mirno očekuju rezultate jer se radi o mesu koje će sigurno zadovoljiti kvalitete koji su neophodni EU. Također, velika prednost bh. mesnih industrija je GMO free meso i Halal ceritifikat.

“To su dvije stvari u kojima imamo prednost u odnosu na druge države. Ne treba se zanositi i očekivati da će nas neko dočekati raširenih ruku i da će Poljaci kao proizvođači najvećih količina pilećeg mesa u EU aplaudirati, ali dobili smo šansu i sve prilike moramo iskoristiti i na kraju unovčiti naš trud”, dodao je naš sagovornik.

Podsjetimo, dozvolu za izvoz pilećeg mesa na prostor Evropske unije dobile su ukupno četiri mesne industrije i to: Madi d.o.o Tešanj, Argeta, Ovako i Brovis. (klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.