Robert Prosinečki ostaje selektor Bosne i Hercegovine

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine odbio je ostavku Roberta Prosinečkog, te će on ostati selektor Zmajeva.
Čelnici krovne kuće bh. nogometa su na današnjoj vanrednoj sjednici odlučili dati punu podršku Prosinečkom koji je podnio ostavku odmah nakon susreta u Jerevanu.

Podsjetimo, Zmajevi su u Armeniji u šestom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine zabilježili sraman poraz rezultatom 4:2, a Prosinečki je odmah na konferenciji za medije saopćio odluku da napušta naš nacionalni tim.

Prosinečki je čvrsto stao iza svoje odluke i po povratku u Sarajevo te je poželio sreću svom nasljedniku.

No, čelnici NS BiH su odlučili kako je najbolje da Prosinečki ostane selektor do kraja ovog kvalifikacionog ciklusa, te će on voditi ekipu u preostala četiri meča.

“Moja moralna stvar je bila da podnesem ostavku. No, nakon današnje sjednice i, ne mogu reći nagovaranja već razgovora, Izvršni odbor mi je pružio podršku i odlučio sam završiti ovaj kvalifikacioni ciklus. Pokušavam ostati pri svom stavu kada nešto odlučim, ali sam zbog ljudi iz Nogometnog saveza BiH odlučio ostati selektor BiH do kraja kvalifikacija. Imamo šanse da se plasiramo na Euro, i kroz kvalifikacije i kroz baraž Lige nacija”, poručio je Prosinečki.

Prosinečki će tako ostati selektor Bosne i Hercegovine najmanje u preostale četiri utakmice kvalifikacija za Euro 2020. godine, a najavio je i određene promjene kada je reprezentacija u pitanju.

Nogometni savez BiH je na zvaničnoj web stranici objavio saopćenje sa zaključcima današnje vanredne sjednice.

Kako su objavili čelnici NS BiH, Prosinečki nije ni podnio ostavku u pismenoj formi, te danas nisu ni raspravljali o njoj, već su razgovarali o tome da li će mu pružiti podršku u daljem radu.

“Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora NS BiH u Sarajevu analizirani su dosadašnji rezultati ‘A’ selekcije u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Posebna pažnja posvećena je analizi rada stručnog štaba ‘A’ selekcije, s obzirom na to da je selektor Robert Prosinečki nakon završetka utakmice sa reprezentacijom Armenije u medijima najavio svoju ostavku u daljem radu.

Kako u formalno pravnom smislu ostavka selektora nije dostavljena u pisanoj formi, na sjednici su razmatrane sve relevantne okolnosti po prednjem pitanju.

Poduzete su adekvatne mjere za rješenje novonastale situacije, a koje su bazirane na analizi i mišljenju Tehničkog komiteta NS BiH, kao i ostalih elemenata vezanih uz stručni rad.

Nakon analize i definisanja mogućih uzroka koji su doveli našu ‘A’ selekciju u težak položaj ostvarenja direktnog plasmana kroz kvalifikacije na EURO 2020, otvorena je diskusija u kojoj su svoje učešće uzeli članovi Izvršnog odbora. Napravljen je okvirni plan rada za naredni period sa ciljem iznalaženja najboljih rješenja u pravcu ostvarenja postavljenog zadatka, plasmana ‘A’ selekcije na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Sagledavanjem objektivne situacije i trenutnog stanja, te uzimajući u obzir realne okolnosti i kvalitetne argumente, donesen je zaključak da Izvršni odbor daje punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom do kraja kvalifikacionog ciklusa za EURO 2020, kako je definisano potpisanim ugovorom.

Sa izvjesnom sigurnošću promjena selektora u ovom momentu ne bi polučila pozitivan efekat, a naše šanse za plasman kroz grupnu fazu su još uvijek moguće, realne i bodovno dostižne. Izvršni odbor je donio i odluku da će u narednom periodu poduzeti sve neophodne korake u cilju obezbjeđenja adekvatnih uslova u pravcu ostvarenja zacrtanog cilja, plasmana ‘A’ reprezentacije Bosne i Hercegovine na EURO 2020. godine”, stoji u saopćenju NS BiH.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.