Počinje Svjetsko prvenstvo u košarci: Srbija želi preuzeti svjetski tron, Amerikanci znatno oslabljeni

Narednih 16 dana u Kini će se igrati 18. po redu Svjetsko prvenstvo u košarci, a takmičenje je prvi put prošireno sa 24 na 32 najbolje selekcije svijeta.
U prvoj fazi igrat će se osam mečeva dnevno, a zbog razlike u vremenskim zonama, utakmice će se igrati od 9:30 sati ujutru po našem vremenu, dok će posljednji mečevi počinjati od 14 sati. Što se tiče samog formata takmičenja, 32 tima svrstana u osam grupa će se boriti za prve dvije pozicije, nakon čega će se ukrstiti u novonastalim grupama iz kojih će tražiti plasman u nokaut fazu, odnosno četvrtfinale.

Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine će otvoriti reprezentacija Srbije u meču protiv Angole, a taj susret igra se u subotu, 31. augusta, s početkom u 9:30 sati.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević na raspolaganju će imati neke od najboljih košarkaša svijeta poput centra Denver Nuggetsa Nikole Jokića, dvojca Sacramento Kingsa Nemanje Bjelice i Bogdana Bogdanovića i plejade košarkaša koji nastupaju po najvećim evropskim klubovima. Jedini problem za Srbiju predstavljat će nedostatak Miloša Teodosića, jednog od najboljih plejeva Evrope koji se nedavno povrijedio.

Ljubitelji košarke upoznati su s činjenicom da Amerikanci ne pridaju veliku važnost svjetskim prvenstvima, zbog čega i ne čudi da su selektoru Greggu Popovichu nastup otkazale gotovo sve velike zvijezde NBA lige.

SAD je zbog toga rangiran kao tek drugi favorit za osvajanje prvenstva, odmah iza Srbije, međutim, činjenica je da nijedna ekipa ne može potcijeniti igrače poput Kembe Walkera, Donovana Mitchella ili Khrisa Middletona.

Podsjetimo, čak 30 od 35 igrača s originalnog proširenog spiska zahvalilo se selektoru Greggu Popovichu.

“To se i nama događalo. Razmišljam samo o nama i još nekim reprezentacijama koje se manje spominju. Naprimjer, Njemačka posljednjih godina podiže svoje reprezentativne uspjehe. Igrali smo protiv njih dvaput u kvalifikacijama i oba smo puta izgubili. Tu su još Grčka, Rusija, Francuska, Argentina, Kanada… Nemojte da uopšte razmišljamo o Amerikancima. Pustimo ih da igraju svoju košarku, mi ćemo našu pa ako se susretnemo, neka im Bog pomogne”, rekao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević uz osmijeh.

Iz FIBA-e, koja je postavila Srbijance na prvo mjesto favorita, su objasnili da rezultati koje Srbija već godinama stvara, pored forme u kojoj se nalazi, zaslužuje da bude na prvom mjestu. Sjedinjene Američke Države, zanimljivo, nikada nisu osvojile titulu prvaka svijeta kada se igralo u Aziji, a zanimljivost je i to da nikada nijedan tim nije osvojio tri uzastopne titule na Svjetskom prvenstvu.

Što se tiče ostalih favorita, na trećem mjestu se nalazi Španija, a četvrta je Francuska. Slijede Grci, Litvanci, zatim Argentina, Rusija, Australija i Brazil.

Sve grupe:

Grupa A: Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina

Grupa B: Rusija, Argentina, Južna Koreja, Nigerija

Grupa C: Španija, Iran, Portoriko, Tunis

Grupa D: Angola, Filipini, Italija, Srbija

Grupa E: Turska, Češka, SAD, Japan

Grupa F: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora

Grupa G: Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka, Jordan

Grupa H: Kanada, Senegal, Litvanija, Australija

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.