Nema poskupljenja struje za domaćinstva u RS

U RS će od nedjelje, 1. septembra, cijena električne energije za određene industrijske kupce biti veća, dok za građane neće biti poskupljenja, potvrdio je generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

Petrović je rekao da je Uprava “Elektroprivrede RS” danas imala sastanak sa predstavnicima Sindikata elektroprivrede, energetike i Konfederacije sindikata Republike Srpske, te da je glavna tema bila povećanje cijena električne energije.

On je pojasnio da je Regulatorna agencija za električnu energiju u martu ograničila mogućnost snabdijevanja kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata na način da su do 1. septembra dužni da obezbijede svog snabdjevača električnom energijom.

“U RS postoje ukupno 24 pravna lica koja imaju licencu za snabdijevanje električnom enegijom, a jedan od tih snabdjevača je i `Elektroprivreda Srpske`”, naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata ima 1.174.

“Mi želimo da zadržimo sve kupce i od ovih 1.174 kupca mi smo korigovali cijenu električne energije za njih oko 200 i ponudili odgovarajuće ugovore”, ističe Petrović i dodao da, u slučaju da kupci ne potpišu ugovor ni sa jednim snabdjevačem, oni će od 1. septembra biti van mreže.

Petrović je naveo da su nove ponuđene cijene za industrijske kupce znatno povoljnije nego u okruženju.

“U Srbiji je 58 evra po megavat-času, u Hrvatskoj je oko 55 evra, u `Elektroprivredi BiH` je oko 50 evra, u Crnoj Gori 45 evra, a kod nas je to do sada bilo 31,3 evra i mi smo tu cijenu povećali”, kaže Petrović.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdijevanje za domaćinstva bude tržišno.

“Mi za to nismo još organizaciono spremni, tako da će 499.000 domaćinstva ostati na nepromijenjenim cijenama i na javnom snabdijevanju, a to znači po najnižoj cijeni električne energije na Balkanu”, naglašava Petrović.

Srna

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.