Logor Trnopolje-umjesto muzeja, tvornica obuće

O logoru Trnopolje svjetska javnost je saznala 5. augusta 1992. godine kada je ITN objavila televizijske snimke izmučenih logoraša iza bodljikave žice.

Tzv. krizni štab općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje, kroz koji je prošlo više hiljada zatvorenika, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece. Prema procjenama UN-a, logor je u jednom trenutku imao između 5000 i 6000 zarobljenika, od kojih su 300 bili djeca, 3000 žene a ostali muškarci starije dobi.

Iako je proslo skoro tri decenije od ovih dogadjaja mjesto nekadašnjeg logora “Trnopolje” još uvijek nema adekvatno obilježje.

I umjesto da se na ovome mjestu podigne kakvo Spomen obilježje, ili otvori u društvenom domu (jedno od mjesta zatočenja) muzej koji bi opominjao na strašne zločine, Gradske vlasti iznajmile su ovaj prostor za potrebe firme koja se bavi proizvodnjom obuće.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je u četvrtak 15.08.2019. godine ugovor sa predstavnicima “Frari komerca” iz Travnika o davanju u zakup poslovnih prostorija za potrebe ove firme koja se bavi proizvodnjom obuće, saopšteno je iz gradske uprave.

Riječ je o poslovnim prostorijama u dijelu društvenog doma u Trnopolje ukupne površine 315 metara kvadratnih.

Ugovor je zaključen na osnovu ranijih odluka načelnika opštine Prijedor (iz 2007. godine i 2011. godine) i na osnovu odluke savjeta mjesne zajednice Trnopolje iz ove godine.

Tako ćemo umjesto muzeja dobiti fabriku obuće i nadati se da se nikad više nikome ne ponovi Trnopolje devedesetdruge…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.