Predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica” u posjeti Krajini

Waqar Azmi, predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”, tokom posjete Sanskom Mostu posjetio je Identifikacioni centar “Šejkovača” gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava ekshumiranih na području Bosanske krajine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Domaćin mu je bio načelnik općine Faris Hasanbegović. Bila je to prilika da se ukaže na značaj širenja istine o genocidu u Srebrenici ali i događajima koji su obilježili period 1992-1995. godine u Bosanskoj krajini.

Hasanbegović se zahvalio Waqaru na posjeti i svemu što radi kako bi istina otišla što dalje u svijet.

Nakon posjete Sanskom Mostu obišli su mjesta masovnih grobnica na području Prijedora. Također, učestvovali su u šetnji “Put svjetlosti”, u Kozarcu, u znak odavanja počasti svim žrtvama logora Trnopolje i na komemoraciji 27. godišnjice stradanja u logoru “Omarska”.

Uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica” na čijem se čelu nalazi Waqar Azmi, u mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici, u julu, organizovana su predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova, koncerti ozbiljne muzike, pozorišni komadi, i mirne šetnje.

U ovoj godini je u Velikoj Britaniji održano više od 1.100 događaja, kojim je prisustvovao veliki broj ljudi.

Osim komemoracija, organizacija “Sjećanje na Srebrenicu” radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece u Velikoj Britaniji.

Univerzitet u Georgetownu je Waqar Azmija proglasio jednim od 500 najutjecajnijih muslimana svijeta, a i bivši je savjetnik britanske Vlade i ambasador EU-a za interkulturalni dijalog.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.