Ambasadorica Austrije u BiH posjetila Prijedor i Kozarac

Ulrike Hartman, ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini, razgovarala je danas sa gradonačelnikom Prijedora, Milenkom Đakovićem o brojnim temama, prije svega iz oblasti privrede i kulture.

Hartmanova je razgovor ocijenila konstruktivnim i naglasila da ovdje postoji veliki prostor za dodatni razvoj privredne saradnje. – Velika prednost Prijedora je to što se nalazi blizu granice sa Evropskom unijom. Ovdje imate dobre radnike, te dobru izgradnju suživota. To su neki opšti uslovi koji privlače investitore – rekla je Hartmanova.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković rekao je da je očigledna želja Austrije da pomogne izgradnji kvalitetnih odnosa u regiji, kao i to da nastoje da se u BiH stvore povoljni uslovi za poslovanje. – Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH, u svim oblicima. Želja svih nas je da se ekonomska saradnja i dalje razvija – rekao je Đaković. Kao primjer uspješne investicije iz Austrije on je naveo preduzeće „Austronet“ u Kozarcu, koje je danas posjetio sa Hartmanovom.

Direktor ovog preduzeća, Enes Kahrimanović rekao je da je ovo treći ambasador Austrije koji posjećuje „Austronet“. – Mislim da je to pokazatelj da smo na pravom putu i da smo jedni od pozitivnih primjera ulaganja austrijske privrede u BiH – rekao je Kahrimanović. Ovo preduzeće trenutno zapošljava oko 120 radnika. Uskoro se očekuje i završetak još jedne hale, što znači da su u planu i nova radna mjesta.

(Z.J.prijedor24.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.