7.Kozaračka transverzala

PD “MRAKOVICA” Kozarac organizuje svoju 7. po redu Kozaračku transverzalu. Svake godine ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika. Ove godine Kozaračka transverzala je planirana 27. Jula (subota) i kretalo bi se ustaljenom pješačkom stazom na relaciji Kozarac-Bešići-Kozarački kamen-Rajkovići-Stara pilana-Debeli brijeg.

Staza je dužine oko 10 km nije zahtjevna, ali je sa naizmjeničnim promjenama (uspon – silazak – uspon). Kozarac 250 m n/v – Kozarački kamen 658 m n/v – Rajkovići – 300 m n/v – Debeli brijeg 462 m n/v. Stazu mogu prepješačiti i starije osobe (fizički spremne) kao i djeca bez nekog većeg opterećenja. Vrijeme predviđeno za prolazak staze je 4 sati ovisno o veličini i spremnosti grupe. Ova staza prolazi prvo kroz dio naseljenog mjesta asvaltnim putem. Nakon toga se prelazi na šumski makadamski put sve do Kozaračkog kamena, a prolazi se kroz kombinovanu hrastovo-bukovu šumu. Od Kozaračkog kamena stazom je spuštanje do naselja Rajkovići, kroz dio hrastove šume.Od Rajkovića do Stare pilane ide se dijelom asvaltnog puta dužine oko 500 m, a nakon toga se prelazi na stazu kroz hrastovu šumu kao i dijelove borove sve do planinarskog doma Debeli brijeg.

Za one koji budu htjeli malo teži dio staze od Stare pilane do planinarskog doma biće takođe organizovano. Staza je uredno markirana i obilježena.

Ovom prilikom pozivamo sve članove PD “MRAKOVICA” Kozarac kao i druga društva da nam se pridruže i uveličaju našu manifestaciju. Društva koja dolaze iz udaljenih mjesta i imaju potrebu za noćenjem to mogu obaviti u planinarskom domu Debeli brijeg uz blagovremeno prijavljivanje kod Izeta Mujkanovića na br. telefona 060/360-4086. Prijave učešća na manifestaciji izvršiti najkasnije do 25.07.2019. godine.

U slučaju velikog broja prijava za pohod i noćenje, te popunjenost smještajnog kapaciteta doma, učesnici će biti obavješteni da spavanje mogu obaviti u vlastitoj režiji pod šatorima na igralištu pored pl.doma. Za sve učesnike transferzale PD “MRAKOVICA” Kozarac obezbijeđen je ručak oko 15h.

PLAN POHODA:

08,00 – 08,45 sati okupljanje učesnika kod O.Š. KOZARAC
08,45 – 09,00 sati obraćanje domaćina
09,00 sati polazak učesnika
13,00 – 14,00 sati dolazak na Debeli brijeg uz pauze tokom puta
14,30 sati dodjela zahvalnica
15,00 sati ručak i druženje na domu

POTREBNA OPREMA:

-Planinarske cipele
-Planinarski ranac 20-40 lit.
-Planinarska odjeća u zavisnosti od vremenskih prilika
-Voda za piće 2 lit.
-Planinarski štapovi
-Prva pomoć

Svi učesnici ove transverzale treba da se pridržavaju uputa domaćina i vodiča, te idu na vlastitu odgovornost.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.