“REMEMBERING SREBRENICA”: U LONDONU ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE GENOCIDA

U okviru Nacionalnog dana sjećanja na Srebrenicu, koji se svake godine uz najveće državne počasti obilježava širom Velike Britanije, dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala je komemoraciju povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi Anadolija.

Više od 1.100 događaja bit će organizovano širom Velike Britanije u Sedmici sjećanja na Srebrenicu. Britanskom državnom komemorativnom skupu za Srebrenicu u Guildhallu u Londonu prisustvovalo je više od 700 zvanica.

Predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi poručio je da su očuvanje mira i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine prioriteti za njen budući razvoj, što je moguće ostvariti osiguranjem političke stabilnosti u zemlji.

“Nažalost, žrtve genocida još uvijek nakon 24 godine traže pravdu i pokušavaju prenijeti svijetu poruku da je istina samo jedna i da ona mora biti ispričana”, rekao je Azmi i dodao da ne smijemo zaboraviti prošlost, ali da svakako moramo ići ka budućnosti.

Komemoraciji je prisustvovao i potpredsjednik Republike Srpske, koji je tokom rata odveden sa radnog mjesta i zatvoren u koncentracioni logor u Bratuncu i na Palama. U tom periodu ubijena su njegova dva brata i otac.

“Zalažemo se da se usvoji Rezolucija na nivou Ujedinjenih naroda kako bi se nezakonitim proglasilo negiranje genocida priznatih od strane Međunarodnog krivičnog suda ili drugih sudova Ujedinjenih naroda”, rekao je Salkić.

Na komemoraciji su govorili i preživjeli svjedoci genocida, Sudbin Musić, Fadila Efendić i Ramiza Gurdić.

Sudbin Musić imao je samo 18 godina kada je Vojska Republike Srpske ušla u njegovo selo u blizini Prijedora i počela ubijanje. Sudbin sada zajedno sa preživjelima iz drugih koncentracionih logora u Bosni, vodi kampanju za suočavanje s prošlošću i stvaranje pomirenja među zajednicama.

Fadila Efendić, majka iz Srebrenice, ostala bez muža i sina. Njen suprug je sahranjen 2003. godine, ali je njegova lobanja pronađena u drugoj masovnoj grobnici dvije godine kasnije. Od sina Fejze su pronađene samo dvije kosti. Uprkos boli i traumi njenih užasnih iskustava, Fadila se vratila u Srebrenicu kako bi obnovila svoju kuću koju su srpske snage uništile. Ostala joj je samo školska diploma njenog sina.

Ramiza Gurdić je ostala bez supruga, dva sina i 38 članova familije koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Posljednji put je supruga i sinove vidjela kada su krenuli šumom ka slobodi kojoj su se nadali. Majčinska ljubav joj nije dozvolila da prihvati činjenicu da je taj pogled na sinove bio i posljednji.

Ramiza je ostala snažna za svoju kćer i naporno radila na obnovi njihovih života. Članica je Udruženja Pokret majki srebreničkih i žepskih enklava, gdje se godinama borila za istinu i javno govorila o genocidu u nadi da će osigurati da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Publika je imala priliku pogledati i dva video snimka: ”Our Impact: Voices from Birmingham” i 2019 Memorial Film ”Bridging the Divide: Confronting Hate”.

U okviru toga, spomenut je rad Bosnia UK Networka te značaj Bosanske kuće u Birminghamu, naglašavajući da se radi o uspješnoj krovnoj organizacijij koja godinama pomaže Bosance i Hercegovce u Velikoj Britaniji.

Amina Mekić, mlada djevojka čiji roditelji su doživjeli strahote tokom genocida u Bosni i Hercegovini, izgovorila je Srebreničku molitvu koja će ostati uklesana u Srebreničkom kamenu sa jakom porukom:

“Da se više nikome i nigdje ne desi ono što se desilo u Srebrenici”.

U muzičkom dijelu programa nastupili su umjetnici Narodnog pozorišta iz Sarajeva Elvir Solak (gitara) i Aida Čorbadžić (soprano). U znak sjećanja na žrtve, zapaljene su svijeće.

(BHRT; Foto: Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.