Migranti u BiH: Psi u štenari bolje žive u ovoj zemlji od nas

I dalje je neizvjesna sudbina više hiljada migranata u BiH koji ne mogu da uđu u Hrvatsku.

Više od hiljadu migranata trenutno živi u šatorima samo na području Velike Kladuše. Prostor na kojem se nalaze doslovno postaje močvara tokom kišnih dana, a uskoro se očekuju i temperature ispod nule, pogotovo noću.

„Smjestiti tako veliki broj migranata u zatvorene prostore do početka zime bit će utrka sa vremenom“, upozorio je Stephanie Woldenberg iz UNHCR-a.

S druge strane, migranti su nezadovoljni tretmanom u BiH.

„Provoditi noći ovdje postalo je nepodnošljivo. Psi u štenari bolje su tretirani u ovoj zemlji od nas“, rekla je mlada Afganistanka Emin koja je već dva puta sa svojom proodicom pokušala preći granicu sa Hrvatskom, prenosi agencija IRIN.

U ovoj godini u BiH je ušlo 16.000 migranata, što je iznimno veliki porast u odnosu na ranije godine. Migranti su u ovoj godini promijenili smjer kretanja i odabrali rutu kroz BiH ponajviše zato što je Mađarska podigla ogradu na svojim granicama. Migranti se sada kreću kroz Tursku, Grčku, Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i BiH u pokušaju da uđu u Hrvatsku kao članicu EU. Većina migranata želi novi život započeti u Njemačkoj.

Od početka godine u BiH je najviše ušlo Pakistanaca, skoro trećina od ukupnog broja. Iranaca je bilo 16 posto, Sirijaca 14 posto, a Iračana 9 posto.

Humanitarne organizacije u BiH procjenjuju da bi više hiljada migranata zimu moglo dočekati na otvorenom ili u neadekvatnim uslovima.

Faris Šabić iz bihaćkog Crvenog križa izjavio je da se u ovom gradu trenutno nalazi 4.000 migranata.

„Moram biti iskren i reći da se bojim, ne samo za migrante, već i za lokalno stanovništvo. Mi smo darežljiv i gostoljubiv narod, ali bojim se da uskoro nećemo moći da kontrolišemo ovu vanrednu situaciju“, rekao je Šabić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je da su brojni građani u proteklom periodu pomogli migrantima, te da su volonteri dijelili hranu i medicinske potrebštine.

„Mi nemamo ništa protiv migrnata, ali situacija izmiče kontroli. Oni su naš stadion pretvorili u toalet. Okupirali su dječija igrališta. Želio bih razumjeti zašto oni dolaze ovdje, ali u ovom trenutku je bitno smjestiti migrante na dostojanstven način“, naveo je Fazlić.

Autor: A. Dž./Fokus.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.