Nastavljeno suđenje Radakoviću i Pejiću za zločin u Prijedoru

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prijedoru, odbrana Gorana Pejića je ulaganjem materijalnih dokaza pokušala dokazati da je mobilizacija 1992. bila obaveza, kao i to da je Stranka demokratske akcije (SDA) godinu ranije formirala nacionalnu odbranu.

U materijalne dokaze uložen je niz dokumenata, naredbi i odluka Srpske općine Prijedor kojima žele dokazati da nakon 22. maja 1992. mobilizacija nije bila stvar izbora, nego zakonska obaveza.

“Informacija SDA o formiranju savjeta za nacionalnu odbranu, kao i lista kandidata poslatih na obuku Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, koju je sastavila SDA 1992., dokaz su da su se bošnjačke snage još tada pripremale za oružani sukob”, kazao je Savan Zec, advokat drugooptuženog Pejića.

Branilac optuženog Pejića u spis je uložio i set fotografija na kojima se nalaze dvije kuće, a koje se optužnicom dovode u vezu s mjestom izvršenja krivičnog djela.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Odbrana je kao dokaz uložila i “etničku kartu Prijedora iz 1992. godine”. Prema braniocu Zecu, selo Ljeskare, koje se vidi na karti i u kojem je živio optuženi, bilo je srpsko okruženo muslimansko-hrvatskim selima.

Kako je naveo, bilo je neophodno organiziranje seoskih straža u Ljeskarama zbog situacije koja je vladala u Prijedoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar, prenosi Birn.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.