BiH: Ratni zločinci i dalje mogu obavljati javne funkcije

Parlament BiH nije usvojio izmjene Izbornog i Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio izmjene Izbornog i Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina.

U slučaju Izbornog zakona 16 poslanika je bilo za, 17 protiv i jedan suzdržan, a za Krivični zakon 17 poslanika je bilo za i 17 protiv, prenosi Klix.

Izmjene tih zakonskih rješenja predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.

On je na današnjoj sjednici prije glasanja kazao da ne očekuje usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu zbog stavova poslanika iz bh. entiteta Republika Srpska.

Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić

Podsjetio da su predložene izmjene u skladu s praksom u evropskim zemljama gdje se kandidiranje na izborima onemogućava osuđenim ratnim zločincima.

“Uspjeh je što se prijedlog uopće našao pred poslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je Berćirović.

Ustavnopravna komisija ranije je podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Neki od poslanika su podsjetili da dužnost načelnika Općine Velika Kladuša danas obavlja pravosnažno osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković je najavio da izmjenu zakona neće podržati. Protiv izmjena Zakona oglasili su se poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović i poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.