Radaković i Pejić: Uzroci smrti prostrijelne rane

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, vještak Tužilaštva BiH je naveo da je smrt kod oštećenih nastupila nasilnim putem.

Na osnovu medicinske dokumentacije ranijeg vještaka, koji je u međuvremenu preminuo, specijalista sudske medicine Hamza Žujo je sačinio svoj nalaz.

Vještak Žujo je pojasnio da je postupao po naredbi Tužilaštva BiH, koristeći se obdukcionim zapisnicima koje je sačinio preminuli vještak Miroslav Rakočević, DNA nalazima za umrle i jednoj potvrdi o smrti umrle osobe.

Žujo je naveo da je radio vještačenje na osnovu obdukcionog zapisnika za Ceciliju, Nikolu, Mariju i Tomu Ećimovića, a da za Katarinu Ećimović nije imao izvještaj o obdukciji, nego samo potvrdu o smrti.

Vještak je kazao da je, prema tim zapisnicima, smrt kod oštećenih nastala nasilnim putem, te je navedeno da je uzrok smrti strijelna rana glave. On je istakao da se Rakočević u obdukcionom zapisniku Marije Ećimović nije mogao izjasniti da su druge povrede kostiju nastale strijelnim putem, nego da je ostavio mogućnost nastanka mehaničkim oruđem.

Žujo je naveo da je svih pet tijela ekshumirano iz Jakarine kose, a da su DNA analizom utvrđeni identiteti Cecilije, Nikole, Marije i Tome Ećimovića. Za Katarinu Ećimović, vještak je pojasnio da je u potvrdi o smrti, koju je izdao Rakočević, navedeno da se također radi o nasilnoj smrti.

Na pitanje Odbrane da li je na osnovu kosine preloma kosti moguće utvrditi da li je osoba bila okrenuta leđima ili licem, vještak je odgovorio da ne može.

On je dao svoj nalaz na suđenju Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, koji su optuženi da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove (opština Prijedor). Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava SJB-a, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Tužilaštvo je uložilo, između ostalog, ove obdukcione zapisnike, DNA izvještaje za identifikovane osobe, fotodokumentaciju obdukcije i identifikacije za tijela Cecilije i Marije Ećimović, te dva zapisnika o izvršenim obdukcijama. Na njih je Odbrana Pejića imala prigovor nezakonitosti.

Suđenje će se nastaviti 7. februara, saslušanjem prva dva svjedoka Odbrane optuženog Radakovića.

(Detektor.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.