Dva ambasadora, predsjednik i gardista

Predstavnici vlasti RS-a probudili su se 10. januara zadovoljni zbog “veličanstvenog načina na koji su obilježili Dan RS-a”. Zadovoljan je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jer je “našao način” i oglušujući se o naredbu Ministarstva odbrane o zabrani izvođenja na ulicu pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka OSBiH, isti postrojio na Trgu Krajine, gdje je izvršeno i postrojavanje učesnika svečanog mimohoda (parade) u povodu Dana RS-a.

Paket-aranžman

Poznavaoci prilika u RS-u znatno drugačije razmišljaju, jer smatraju da mjesta zadovoljstvu onim što se dešavalo u Banjoj Luci nema.

– Predsjednik RS-a Milorad Dodik u svom privatnom paket- aranžmanu sa 9. januara poslao je nedvosmislenu secesionističku poruku i to svima mora biti jasno. Koliko je u tome uspio, a koliko je bio smiješan, koliko je to ozbiljno odzvonilo u ušima regije, stvar je procjene i političara i analitičara, kaže novinar Dragan Bursać.

Dolazak na paradu i prisustvo na svečanoj bini Milorada Todorovića, komandanta Garde Republike Srbije, navodi Bursać, pokazuje da premijer Srbije Aleksandar Vučić procjenjuje svoje snage i odlučuje ko će i kakvu poruku Miloradu Dodiku poslati.

– Slanje čelnih ljudi Vojske Srbije poprilično je i skandalozno i dramatično jer su prisustvovali jednoj secesionističkoj paradi. Ali sam Vučić nije došao, pa se onda može iščitati i poruka da je u RS poslao “drugorazredne” političare, kazao je Bursać.

Psiholog Srđan Puhalo navodi da je, s jedne strane, vlast RS-a uspjela da uradi ono što je i obećala: napravila je paradu, čak je i vojsku uspjela na nju da dovede zahvaljujući Mladenu Ivaniću.

– Ali, s druge strane, parada je ipak pobjeda Milorada Dodika. Druga stvar je da se napokon do kraja jasno pokazalo da ne postoji BH, već da postoji samo srpska, hrvatska i bošnjačka komponenta. Pokazalo se i da u BiH ne postoje zakoni, odnosno da je zakon ono što se ili dogovore domaći političari ili ono što bilo koji od njih u datom trenutku odluči. Parada je pokazala i da više ne postoji utjecaj međunarodne zajednice na zbivanja u BiH i da su oni statisti koji ne znam koga uvjeravaju da nešto rade. Pokazalo se isto tako da je RS izolovan, jer su na Dan RS-a bili prisutni samo ambasadori Srbije i Rusije, tako da je baš parada podvukla sve siromaštvo u kojem se nalazimo, kaže Puhalo.

Bajkeri i policajci

– Obilježavanje Dana Republike Srpske imalo je svoj folklorni i politički dio, pri čemu je onaj politički daleko zasjenio onaj manifestacioni i priredbaški, stav je banjalučkog profesora na Komunikološkom fakultetu Mladena Mirosavljevića. Poenta priredbaškog dijela, naveo je, u kojem je glavni pripao bolje reći smotri, nego paradi, bila je zanimljiva jedino zbog učešća trećeg pješadijskog puka (RS) u čitavoj priči i ni zbog čega drugog.

– Osim toga, rijetko koga bi mogla privući “parada” policajaca, folkloraša, bajkera i ostalih, mada je ovo bilo prvi put u poslijeratnoj istoriji BiH da se takva manifestacija organizuje, ističe Mirosavljević.

(Oslobodjenje)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.