Dva ambasadora, predsjednik i gardista

Predstavnici vlasti RS-a probudili su se 10. januara zadovoljni zbog “veličanstvenog načina na koji su obilježili Dan RS-a”. Zadovoljan je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jer je “našao način” i oglušujući se o naredbu Ministarstva odbrane o zabrani izvođenja na ulicu pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka OSBiH, isti postrojio na Trgu Krajine, gdje je izvršeno i postrojavanje učesnika svečanog mimohoda (parade) u povodu Dana RS-a.

Paket-aranžman

Poznavaoci prilika u RS-u znatno drugačije razmišljaju, jer smatraju da mjesta zadovoljstvu onim što se dešavalo u Banjoj Luci nema.

– Predsjednik RS-a Milorad Dodik u svom privatnom paket- aranžmanu sa 9. januara poslao je nedvosmislenu secesionističku poruku i to svima mora biti jasno. Koliko je u tome uspio, a koliko je bio smiješan, koliko je to ozbiljno odzvonilo u ušima regije, stvar je procjene i političara i analitičara, kaže novinar Dragan Bursać.

Dolazak na paradu i prisustvo na svečanoj bini Milorada Todorovića, komandanta Garde Republike Srbije, navodi Bursać, pokazuje da premijer Srbije Aleksandar Vučić procjenjuje svoje snage i odlučuje ko će i kakvu poruku Miloradu Dodiku poslati.

– Slanje čelnih ljudi Vojske Srbije poprilično je i skandalozno i dramatično jer su prisustvovali jednoj secesionističkoj paradi. Ali sam Vučić nije došao, pa se onda može iščitati i poruka da je u RS poslao “drugorazredne” političare, kazao je Bursać.

Psiholog Srđan Puhalo navodi da je, s jedne strane, vlast RS-a uspjela da uradi ono što je i obećala: napravila je paradu, čak je i vojsku uspjela na nju da dovede zahvaljujući Mladenu Ivaniću.

– Ali, s druge strane, parada je ipak pobjeda Milorada Dodika. Druga stvar je da se napokon do kraja jasno pokazalo da ne postoji BH, već da postoji samo srpska, hrvatska i bošnjačka komponenta. Pokazalo se i da u BiH ne postoje zakoni, odnosno da je zakon ono što se ili dogovore domaći političari ili ono što bilo koji od njih u datom trenutku odluči. Parada je pokazala i da više ne postoji utjecaj međunarodne zajednice na zbivanja u BiH i da su oni statisti koji ne znam koga uvjeravaju da nešto rade. Pokazalo se isto tako da je RS izolovan, jer su na Dan RS-a bili prisutni samo ambasadori Srbije i Rusije, tako da je baš parada podvukla sve siromaštvo u kojem se nalazimo, kaže Puhalo.

Bajkeri i policajci

– Obilježavanje Dana Republike Srpske imalo je svoj folklorni i politički dio, pri čemu je onaj politički daleko zasjenio onaj manifestacioni i priredbaški, stav je banjalučkog profesora na Komunikološkom fakultetu Mladena Mirosavljevića. Poenta priredbaškog dijela, naveo je, u kojem je glavni pripao bolje reći smotri, nego paradi, bila je zanimljiva jedino zbog učešća trećeg pješadijskog puka (RS) u čitavoj priči i ni zbog čega drugog.

– Osim toga, rijetko koga bi mogla privući “parada” policajaca, folkloraša, bajkera i ostalih, mada je ovo bilo prvi put u poslijeratnoj istoriji BiH da se takva manifestacija organizuje, ističe Mirosavljević.

(Oslobodjenje)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.