Ratne igrice Milorada Dodika

Dodik nema hrabrosti da se suprotstavi Ustavnom sudu BiH niti Sudu i Tužilaštvu BiH, ali je spreman da pozove ljude da se suprotstave institucijama u kojima zarađuju hljeb i prehranjuju svoje porodice

Piše: Ljiljana Kovačević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da srpski pripadnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana Republike 9. januara, zaprijetivši da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

NE TREBA NAM MUZIKA

Oružane snage BiH formirane su u procesu reforme odbrane 2006. godine, a tu reformu u Parlamentu BiH podržala je i Dodikova stranka – Savez nezavisnih socijaldemokrata.
U Oružanim snagama BiH ravnopravno, sa predstavnicima druga dva naroda, učestvuju i Srbi.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš donijela je odluku da u obilježavanju Dana RS učestvuje Vojni orkestar OS BiH, koji, kako je navedeno, treba da učestvuju na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, uključujući i odavanje počasti i polaganje vijenaca poginulim borcima Vojske Republike Srpske, Narodnooslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Ne treba nam njihov vojni orkestar, odgovorio je Dodik, mada se radi o dijelu vojnog orkestra iz Banjaluke (koji bi valjda trebalo da bude i naš), tražeći da mu se 9. januara na raspolaganje stavi cijeli Treći pješadijski RS puk.

“Ukoliko puk izostane iz obilježavanja, smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredijelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da njeguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj”, poručio je Dodik u izjavi za Srnu.

Nakon što je unaprijed prokazao svakog srpskog pripadnika OS BiH koji ne bude učestvovao u obilježavanju Dana RS, Dodik je garantovao da će u eventualnom procesuiranja onih pripadnika OS BiH koji budu učestvovali u proslavi Dana RS, svako od njih biti stavljen u zaštitu institucija Republike Srpske.

“Mi nećemo ostaviti nijednog našeg čovjeka nezbrinutog u tom pogledu. Materijalno i u svakom smislu stojimo iza njih u eventualnim postupcima”, rekao je Dodik.

U hipotetičkoj situaciji, u kojoj srpski pripadnici Oružanih snaga BiH (osim Vojnog orkestra) učestvuju u proslavi 9. januara, a da im to zabrane nadležni, otvara se realno pitanje – kako će, na koji način i odakle Dodik i institucije RS zbrinuti otpuštene srpske predstavnike OS BiH, gdje će ih zaposliti i odakle će im isplaćivati plate, kada entitetski budžet “curi” na sve strane?

MASOVNO SAMOUBISTVO

Zašto Dodik i Vlada RS, kada već vode računa o srpskim pripadnicima OS BiH, nisu riješili problem otpuštenih srpskih pripadnika u Oružanim snagama BiH, koji su sredinom decembra zaprijetili masovnim samoubistvom na Dan RS, 9. januara, ukoliko im ne bude omogućeno prevremeno prenzionisanje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu?

U RS ima 348 bivših pripadnika OS BiH, koji su nakon 35 godine života otpušteni iz službe. Oni imaju pravo na otpremninu, ali su od institucija RS tražili da im omogući penzionisanje, na šta im je iz tih institucija saopšteno da nisu u njihovoj nadležnosti.

Kada se Dodik predstavlja kao svemoguć, tvrdeći da se ne boji nikoga, zašto onda nije u Službenom glasniku RS objavio rezultate referenduma o 9. januaru kao Danu RS, zbog kojeg je ovaj entitet posvađao sa pola svijeta i doveo ga u još veću izolaciju?

Kada se nikoga ne boji, zašto je dopustio da se u Službenom glasniku RS objavi odluka Ustavnog suda BiH, koji je neustavnim proglasio odredbe Zakona o praznicima RS, prema kojima je 9. januar obilježavan kao Dan republike, a potom naredio donošenje novog Zakona o Danu RS, koji je ispoštovao sve ono što je Ustavni sud naložio – da Dan republike bude sekularan i neobavezujući praznik.

Kad je Dodik toliko moćan, kakvom se želi pokazati, zbog čega se zbog istog tog referenduma, pojavio u Tužilaštvu BiH, kada je mjesecima ranije tvrdio da neće otići na saslušanje u Sarajevo?

Otišao je jer je dobio informaciju da će, ako se dobrovoljno ne pojavi, biti priveden. Toliko o njegovoj hrabrosti i datoj riječi.

I toliko o njegovom negiranju legitimiteta Suda i Tužilaštva BiH.

Da ima hrabrosti, Dodik je već davno trebalo da naredi da se u Službenom glasniku RS objavi odluka Narodne skupštine o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, donesena još u julu 2015. godine.

Ne, Dodik nema hrabrosti ni da se suprotstavi Ustavnom sudu BiH niti Sudu i Tužilaštvu BiH, ali je spreman da pozove ljude da se suprotstave institucijama u kojima zarađuju hljeb i prehranjuju svoje porodice.

Zbog čega? Da bi napravio pompu i uvjerio javnost u RS da je 9. januar praznik kakav je bio i prethodnih godina, mada to, prema novom Zakonu o Danu RS, nije ni blizu onoga što je bio ranije.

(zurnal.info)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.