KOZARAC-Jutarnji trač…

Jedan nas stari imam me je poducio da kad se zarumeni, zakrvavi, aksam, da ce biti sklisko na sabahu, i vjerujte da sam dosta puta svjedocio tome. Ima dosta mudrosti kod nasih starih, samo ih treba znati slusati i razumjeti, i jako mi je drago kad imam priliku da mi nesto prenesu iz tih skrivenih sehara mudrosti.

Naucili su me da covjekov zivot na ovome svijetu je promjenljiv, prolazi kroz lijepe i teske trenutke, uspone i padove, srecu, tugu.

U prirodi stalnosti je skrivanje, i stvari se spoznaju kroz njihove suprotnosti, pa stalna prisutnost srece skriva njenu vrijednost od svijesti onoga ko je uziva, i to uvidja tek kada je izgubi i dozivi njenu suprotnost-tugu.

Zbog toga neki vole kisu i oblake jer znaju da uskoro dolazi sunce.

Zivot je ispunjen usponima i padovima. Jednog dana nam je iman na visokom nivou, drugog dana je opao i osjecamo se tuzno i zabrinuto.

Izlaz iz svega jeste da vjerujemo i da se pouzdamo u Allaha, jer On zna šta je najbolje za nas. Cak i kada se naizgled lose stvari desavaju, postoji svrha i mudrost u tome. Ponekad je mudrost poznata samo Bogu, a ponekad je ocigledna. Prema tome, kada shvatimo da nema moci i snage osim kod Boga, mozemo se opustiti!

“Mladiću, sestro, podučit ću te nekim riječima: Pazi (na) Allaha, Allah će te čuvati, pazi (na) Allaha, pa ćeš Ga naći uvijek u svojoj blizini. Kada moliš, moli Allaha, kada tražiš pomoć, traži od Allaha. Znaj, kada bi se čitav ummet okupio da ti pomogne u nečemu, ne bi ti pomogli osim onoliko koliko ti je Allah već propisao. A kada bi se okupili da ti nanesu kakvu štetu, ne bi ti naštetili osim onoliko koliko ti je Allah već  propisao. Pera su podignuta, a tinta na listovima se osušila.” (Ahmed, Tirmizi)

Kada u potpunosti postanemo svjesni cinjenice ko kontrolira sve stvari i da On želi da mi živimo vječno u Dzennetu, onda mozemo poceti ostavljati brigu i tugu iza sebe. Bog nas voli i zeli nam ono sto je najbolje za nas.

Kada se stvari ne odvijaju po nasem planu, kada ne vidimo nista dobro u izazovima sa kojima se suocavamo, moze biti tesko odoljeti prepustanju u ocaj i tjeskobu. Ali u ovakvim trenucima moramo nauciti vjerovati Bogu.

I nije ni sve crno u Bosni, pogotovo nakon ovih snijeznih padavina, koje su nas zadesile zadnjih nekoliko dana, a koje predvidjaju i u narednom periodu.

Kao i svake zime, iznenadi nas snijeg, pogotovo nadlezne, koji cekaju jugo da rasciste ceste, i prouzrokuje dosta problema.

S novom dozom optimizma, za ovaj Jutarnji, odlucio sam za nase FK Bratstvo, koje je takodjer na jednom novom pocetku i pred novim izazovima.

Danas je odrzan jos jedan kratki radni sastanak uprave kluba, na kojem se najvise govorilo o prestojecem prosirenom sastanku Uprave kluba sa ostalim nasim sugradjanima koji zele da se prikljuce i u svome domenu daju doprinos poboljsanju uslova u klubu.

Sastanak je zakazan u subotu 7. januara u 15 sati u prostorijama kluba, u ovom prilikom se pozivaju svi koji zele dati svoj doprimos u radu uprave i kluba..

Iako u ovome trenutku ne cvjetaju bas ruze u nasem prvom timu, sto je u stvari jedini pravi problem, ima tu i dosta dobrih stvari za istaci, o cemu cemo svakako ubuduce vise pisati.

Iskreno se nadam da jos uvijek ima Kozarcana kojima je stalo da Bratstvo postoji i bude jedno od mjesta koje ce okupljati nasu djecu i omladinu i odgajati ih u sportskom duhu, te da nece sudbina kluba, koji ima svoju dugogodisnju tradiciju postojanja, pasti na pleca nekolicine entuzijasta i zaljubljenika ovoga kluba, koji se i sami bore za svoju egzistenciju a daju maksimalan doprinos opstanku kluba, te se iskreno nadam da ce se taj front ljudi prosiriti i obezbjediti pristojne uslove za zivot Bratstva.

Pred upravom je novi izazov, ima i dosta dobrih ideja i nacina da se pomogne nasem klubu i vjerujem da ce to ubrzo dati odredjene rezultate i pomake, a spomenuo bih ovom prilikom i Klub 100 FK Bratstva, koji je u ovome kratkom roku dosao na 10% za ovu godinu.

Klub100 je zamisljen kao svojevrsna fiinansijska inenkcija, koja bi pomogla i osigurala uslove za nastavak takmicenja, tako da bi bilo dobro da svi oni koji planiraju ove godine podrzati Klub 100, da to ucine u ovom ili narednom mjesecu, kako bi se osigurala osnovna sredstva koja su potrebna, a sto bi olaksalo upravi da nastavi drugim nacinima da obezbjedi budzet na godisnjem nivou.

Klub 100 je osnovan prije deset godina i u njega se uclanjuju svi oni koji vole i zele pomoci nase Bratstvo.
Klub 100 je jedan vid pomaganja nasem Bratstvu gdje se nase clanarine koriste za pomoc da se klub odrzi i da se koliko toliko omladina makne sa ulica i kafana.

Clanstvo je na dobrvoljnoj bazi a godisnja clanarina iznosi 100 KM. Za uzvrat se dobije lijepa rijec i besplatno gledanje utakmica u Kozarcu sto nasi clanovi manje vise trenutno i ne koriste.

Prve godine kada je bilo najvise clanova smo nabavili zastavice koje smo podijelili clanovima a ponovicemo to i ove godine za desetogodisnjicu Kluba100

Do sada smo imali u prosjeku 50-60 clanova i uprava kluba je zadovoljna jer budu i jednokratne donacije nasih gradjana i nasih privrednih subjekata, ali sigurno da se svi zajednicki mozemo potruditi i doci na 100% ispunjenje cilja.

Svaka godine se tokom godisnjih odmora u Kozarcu sretnem sa ljudima te imam cast da prihvatam clanaine za KLUB 100 sto naravno proslijedim banci na odgovarajuci racun kluba. Ove godine bilo bi dobro da se barem na vrijeme javimo, ako ne mozemo odmah uplatiti, kako bi imali jasniju sliku budzeta koji je potreban za ovu godinu.

Znaci imamo prvi jasan cilj, 100% klub 100 do 1. marta, pred nama je pitanje, postoji li 100 Kozarcana (10 u 10 zemalja) koji bi podrzali FK Bratstvo, koje bi trebalo da je vece od bilo kojeg pojedinca i sto je emanet za buducnost Kozarca?

Svi koji zele biti clanovi KLUBA 100 mogu se javiti Fikretu Kusuranu ili Zijadu Kusuranu u Kozarcu. Vase clanstvo je i direktna pomoc nasem klubu da nasu omladinu sklonemo sa ulica.

Jos jednom hvala svim simpatizerima, navijacima koji su clanovi a hvala i onima koji ce biti a takodje hvala i svim onima koji i na bilo koji drugi nacin podrzavaju nas klub

Es selamu alejkum, moji Kozarcani i Kozarcanke…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.