Djevojčica muzički poliglot: Amila Memić pjeva na 13 jezika

Počela je prvo pjevati, pa onda pričati. U kući je sve bio mikrofon, i četka za kosu i obična kuhača … Pjeva po cijeli dan, od ranog jutra kad se probudi, do lijeganja u krevet.

Šesti razred

No, ono što izdvaja Amilu Memić (12), učenicu šestog razreda Osnovne škole “Kozarac” iz Kozarca, od njenih vršnjaka, koji kao i ona sanjaju blistavu muzičku karijeru, je to da ona pjeva na čak 13 jezika.

Omiljeni su joj kineski, japanski, turski, arapski, italijanski, ruski, španski, engleski… Ni francuski joj nije stran, a obećava da će vrlo brzo naučiti da pjeva i na njemačkom. Jedino je još on ostao nepoznanica. Skromno kaže da to i nije teško naučiti. Pjesmu za početak dugo preslušava.

– Onda je zapamtim. To me jako zabavlja, interesantno je i nimalo teško. I kad je jednom naučim, ne zaboravljam je – kaže Amila koja, recimo, izvodi pjesme Vitni Hjuston (Whitney Houston) na japanskom i italijanskom.

U to smo se i lično uvjerili dok nam je Amila, bez trunke treme, pjevala u školskom dvorištu, na mini koncertu koji su aplauzom podržali i roditelji Zijad i Amira. I nekoliko vršnjaka kojima ništa nije bilo jasno.

– Ponosni smo na nju, sretni, zadovoljni zbog onog što radi. Pokušavamo da joj pomognemo, onoliko koliko smo u mogućnosti. To da lijepo pjeva ne znaju samo Kozarčani, jer je njeno pjevanje zbog takmičenja na kojima učestvuje odjeknulo i u regiji. Mi smo joj velika podrška i nadamo se da neće odustati od svog sna, solo pjevanja. Tu ćemo već nešto smisliti – kaže Zijad Memić, Amilin otac.

On voli muziku, ali mu, kaže, pjevanje baš i ne ide. Zato je išlo njegovoj majci koja je pjevala za svoju dušu i od koje je Amila, najvjerovatnije, i naslijedila sjajan glas.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.