Više vatrogasnog, nego bračnog staža: Mustafa Fazlić Muta

Više vatrogasnog, nego bračnog staža požare gasi od 68., a u braku s Hasnijom 36 godina

Kozarčanin Mustafa Fazlić (62), komandir lokalne i po ocjeni mnogih jedne od najboljih jedinica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u BiH, onoj iz Kozarca, požare gasi od 1968. godine. Priznaje da ima više vatrogasnog nego bračnog staža, jer je u braku sa suprugom Hasnijom 36 godina. I otac Ismet mu je bio vatrogasac pa je nekako logično bilo da on i krene njegovim stopama.

-I moja tri brata su bili vatrogasci. Odrastao sam uz brentaču, uz mlaznicu, uz naprtnjaču, vatrogasne šljemove bukvalno uz vatru. Svoj prvi požar sam ugasio kada sam imao samo 14 godina i od tad ne odustajem, jer mi je već tad bilo jasno da će vatrogastvo obilježiti moj životni put, priča Mustafa. S ponosom ističe da u jedinici trenutno imaju 71 obučenog vatrogasca i 576 onih koji članarinom, prilozima i donacijama. Nerijetko i iz bijelog svijeta, pomažu rad svojih vatrogasaca. Svi su kao jedna velika porodica.

Poput braće smo. Dijelimo dobro i zlo i kad smo na terenu, kad gasimo požare, ali i onda kad ih nema. Biti vatrogasac za mene je veliki izazov, jer svaki izlazak na teren može biti opasan. A s druge strane ovo je strašno human poziv, pomagati ljudima u nevolji, biti im pri ruci, spašavati njihove živote, imovinu, ta humana dimenzija se riječima ne može opisati. Ono što je najvažnije je da nam ljudi vjeruju, kaže Mustafa koji u 48 godina koliko „druguje“ s vatrom pamti i bezbroj situacija u kojim je zbog požarnog alarma morao napustiti i neke važne porodične skupove, fešte.

Gašenje požara uvijek je nekako bilo preče. I to zna i moja porodica. To je znala i moja supruga, kad se udala za mene. I moji sinovi Mersad i Nedim su vatrogasci, a posebno sam ponosan na moju četvorogodišnju unuku Emu. I ona već ima svoju vatrogasnu uniformu, kaže Mustafa koji je svojevremeno bio jedan od prvih u Bosni i Hercegovini sa zvanjem inženjera zaštite od požara.

Članovi društva solidno su opremljeni. Imaju i sedam vatrogasnih vozila, dobru i korektnu saradnju s Vatrogasnim savezom RS-a. U prioritetu im je izgradnja Vatrogasnog doma u Kozarcu. Pomoć u radovima, s pravom jer postoje od 1892 .godine, očekuju od grada, od entitetskih i BiH instititucija.

Obično nakon intervencije sjednemo, analiziramo šta smo uradili, gdje smo bili „tanki“, a gdje dobri. Sami sebe počastimo pivom i niko od nas nije jači, kaže s osmijehom Mustafa i dodaje da su kozarčki dobrovoljci u 2016 godini uspješno ugasili 27 požara.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.