Kozarački svjetionik-Nedžad Nećko Alić

U danasnja teska ekonomska i socijalna vremena, kada veliki broj mladih, a nazalost i onih starijih, svoju buducnost vide jedino u napustanju domovine Bosne i Hercegovine, tesko je u moru problema pronaci i pokazati uspjesne primjere i pozitivne price.

Ne da ih nema, ima ih svakako ali cesto puta i kada se pronadju i predstave, u moru sokantnih i drugi informacija bivaju slabo primjecene i nazalost slabo cijenjene kao primjer kako i na koji nacin se moze biti dobar, pozitivan i uspjesan i u ovoj napacenoj i korumpiranoj drzavi.

Jedan od svijetlih primjera, koji poput svjetionika osigurava siguran put u danasnjem nemirnom moru iskusenja i smutnji, jeste svakako nas Kozarcanin Nedzad Necko Alic koji odnedavno radi kao Izvršni direktor društva Centrotrans Eurolines Sarajevo (gradski, prigradski i međunarodni saobraćaj – sa 570 uposlenih) sto je svakako poslovni uspijeh na koji svi mi Kozarcani mozemo biti ponosni bez imalo skromnosti.


Upravo u danasnja vremena, kada su recimo najzeljenije destinacije za otici drzave poput Njemacke, ili recimo Norveske i Svedske, a da ne govorimo o prekookeanskim snovima za Amerikom i Kanadom, odluciti se napustiti Svicarsku, kao jednu od najuredjenijih evropskih drzava, ostaviti dobar posao i vatiti se u domovinu, za mnoge je prestavljao nerazuman i lucidan potez.


Nas Necko, kojeg imam cast i licno poznavati, pa cak i dugi niz godina saradjivati dok je radio kao osnivač i glavni urednik lista SwissBiH, casopisa za CH-dijasporu od 2003 do 2011 za velikim zalaganjem povratka u Bosnu i Hercegovinu, odlucio se za jedan takav neracionalan potez i upustio se hrabro u zivotnu avanturu, sa zeljom da dokaze da se i u Bosni i Hercegovini zna vrijednovati znanje i sposobnosti i da se moze uspjeti i to dokazati.

I uspio je u tome i dokazao da se moze!

Naravno, nijedan uspijeh nije poplocan pustim zeljama, i put do njega je poplocan sa teskocama i iskusenjima, ali upravo zbog toga, pobjeda i rezultati su sladji i vjerujem da je to ono sto ga ispunjava i daje motiv da radi i da se bori za napredak ove drzave.

Prosao je nas Zmaj od Bosne trnovit put, sa dvanaest godina prosao je nase strahote i golgotu devedeset i druge, prosavsi preko sume, kroz logore do Zagreba i na kraju do Svicarske, gdje je nasao slobodu i mogucnost za zivot dostojna covjeka, sa mogucnoscu za skolovanje i napredak uz trud i zalaganje sto je Necko na najbolji nacin iskoristio i stekao obrazovanje i vjesine koje su ga na kraju i dovele na poziciju na kojoj se sad nalazi.

Necka ne treba predstavljati, ne samo Kozarcanima vec i siroj javnosti od Bosne do Svicarske, rado je vidjen u svakom drustvu, skroman, vedar i u najmanju ruku nece ti odmoci ako nema mogucnosti da pomogne, i zaista ga krase mnoge lijepe osobine i vjerujem da ce se vecina koja ga zaista poznaje, sloziti sa tim.

Zelim ga istaci kao primjer da se moze kad se zeli i zna sta hoce. Pregledajuci njegov CV, pripremajuci se, ono novinarski za ovaj tekst, zaista su dojmljive njegove reference i razlog da budemo sretni i ponosni sto ga imamo.

Petnaest godina iskustva u rukovođenju i managementu od toga 14 godina u privatnim i 1 godinu u državnoj kompaniji

Dipl. Organisator. Nastavak drugog fakulteta u 2015: Bsc Psihologije, Jezici (Bosanski, Njemački, Engleski, Francuski) Komunikacija ; Rukovodstvo / management ; Informatika ; Organizacija ; Teamwork

1999 – 1999 Policija za strance grada Berna / CH Pozicija: Administrativni radnik
2000 – 2001 diAx / Sunrise (Telekomunikacija – vodeća firma u U Švicarskoj Pozicija: Vođa Tima (15 osoba) / Teamleader
2001 – 2011 Swissphone Wireless AG (Telekomunikacija / sigurnosne mreže – 550 uposlenih) Jedna od najvećih u Švicarskoj Pozicija: Član direkcije i vođa odjela

Dolaskom u Bosnu i Hercegovinu od 2011 – 2015 nastavio je kao: Generalni direktor (proizvodnja/administracija) & Limpex Handels Schweiz AG (SLO/CH) Pozicija: Koordinator za EU-Kupca (E/DE/F) INTRAL d.o.o Lukavac (proizvodnja za auto-industriju – 470 uposlenih ).

I na kraju, kao sto smo na pocetku teksta naveli, od 2016 u Centrotrans Eurolines Sarajevo (gradski, prigradski i međunarodni saobraćaj – 570 uposlenih) Pozicija: Izvršni direktor društva!

Trebamo naglasiti i njegov angazman u humanitarnom radu od 2010 aktivni clan i koordinator za TK Kanton ispred Pomozi.ba. Sav rad pa i ovaj za SwissBiH bio je sa dva cilja: promocija Bosne i pokazati mladima da se ne smije odustati

Pored svega navedenog ronjenje je njegova velika ljubav , tako da je ronio na više lokacija po svijetu a druga, nesto i za zimu je snowboard, kao i novinarstvo .

Necko uvijek stoji svima na raspolaganju posebno omladini za savjete i kao menadzer i kao budući psiholog. Nedavno je održao kratko predavanje kozaračkim imamima sto je naislo na pozitivan i lijep odjek.

Na ovo sve, treba li sta dodati, osim biti ponosni na njega i pozeljeti mu jos mnogo uspjeha, zdravlja i srece u zivotu, jer sa ovakvim Neckom u Sarajevu, jaci je i nas Kozarac!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.