KOZARAC-Jutarnji trač…


Ne znam koliko ste upoznati, ali jedan od nacina da zaradite novac u Kozarcu, ako nemate kakav redovan i siguran posao, jeste sikiranje za druge. Ima dosta raje koja pored novca ima i dosta briga i problema, a takodjer ima raje kojoj to nedostaje, odnosno briga im je jedino novac, zbog takve situacije u carsiji se razvio bizbis sikiranja za druge, tako se recimo za 50 do 100 KM, zavisno kakva je briga, neko za vas sikira cijeli mjesec. Jednostavno, dadnete stoju i mirni ste mjesec dana, neko se drugi sikira za vas. Ako je neki veci belaj, gdje se treba vise mjeseci sikirati, onda su cijene u eurima, dok opet, ako je problem hronican, onda se moze dobiti popust na mjesecnu ratu. Uglavnom, za malo para, vase brige nestanu, drugi se sikiraju za vas i vi mozete za sitnu lovu bezbrizno uzivati u zivotu…

Salu na stranu, a zaista tesko je odabrati temu za pisanje, a kamo li pisati i vjerujte da mi nije bas do traceva i sam bih se radije pripremao za docek Nove godine, za perusanje dijaspore, ono orilo, gorilo, pa opet…

Znam da se dosta prijatelja zabrinulo sto sam ponovo poceo pisati, pa razmisljam da bi mozda bilo dobro da na tu temu kazem koju. Vec sam u proslim Jutarnjim tracevima otprilike naveo motive zbog kojih se vracam starom poslu, a pomalo i o novim ciljevima. Kazem novim ciljevima, jer ako sagledamo raelno situaciju, nama i ne treba korak unazad i treba da gledamo kako da unaprijedimo ovaj medij. Imam neke snove, neki ce izaci i na javu, kad zato bude vrijeme, iz opravdanih i razumljivih razloga ne mozemo sa svim informacijama ici u eter, i najbolje je da se ovdje plasiraju samo rezultati a da se konacno dogovori pocnu voditi na terenu, sa jasnom strategijom i ciljevima.

Mozda sam na pocetku previse kukao, mada u biti trebam da kukam, jer znam da mozemo vise i bolje, jer znam da problemi nisu materijalni vec vise moralni, dusevni, kao da nas je stiglo Umino upozorenje kada kaze:”Napustite li vjeru, napusticete i slogu. Uvuci ce se sumnja i zavist medju vas, a na vama ce ostati mrlja koju nece moci niko izbrisati. Mozda ni vasi potomci.”

A vjera je savjet, cuvanje dobrosusjedskih odnosa, cuvanje rodbinske veze, potpomaganje i takmicenje u dobru…

Vjerujem da ce i najveci ateista priznati da ima dusu, svi kazemo nekada da nas dusa boli iako niko od nas pojma nema sta je dusa, to zna samo Gospodar njen, a nama je dato malo znanja. Ono sto osjecamo jeste da se dusa hrani dobrim djelima kao sto se tijelo hrani namirnicama, tako da ako zanemarimo nahraniti dusu dobrim djelima, tjelo vremenom postane isprazno, nezadovoljno, bolesno.

Ako se udaljimo jedni od drugih, ma kakvi da jesmo, ako narusimo medjuljudske odnose, potrgamo rodbinske veze, uvucice se medju nas i zavladati smutnja i zavist i slijedi nam propast, ma koliko se mocne i vjecne cinile kuce koje smo izgradili.

Dragi moji, ovo prvo pisem sebi, pa onda svakome ostalom ko zeli da cita, ne zelim, nedo Bog, nikoga da ponizim ili povrijedim, jednostavno zelim da se svi zajedno borimo protiv toga, da sacuvamo zajednicu, da sacuvamo dzemat, da sacuvamo Kozarac.

Iskreno se nadam da ce se neke stvari ubrzo pokrenuti i da ce doci do pozitivne promjene, ima planova novih akcija, kao sto je vec spomenuti Vatrogasni dom, koje nas mogu ponovo ujediniti u zajednicki cilj, a ako tako budemo djelovali, sigurno ce biti vidljivih rezultata.

Tad se ni ja necu muciti sta cu tracati, a ni vi sta cete citati, jer znam da raja voli veselo.. 🙂

Od veceras kazu dolazi raja… Raja ova, raja ona, citao sam cak da je lik doktorirao na temu raje, i fakat ko je raja a ko nije? Kakve sve raje ima u carsiji?

To je vec tema za novi trac, kako su sad moderni FB statusi, i ovo slova je dovoljno za vecerasnje javljanje…

Nemojte da ne bi sta zamjerili, i na kraju, nemoj te se sikirati, ako imate briga javite se, mi smo tu za vas 🙂

Selam Kozarac!

Sanjao sam nocas…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.