Skupstina Prijedor

Grad Prijedor ne želi finansirati projekte u znak sjećanja za nevine žrtve rata

Skupština Grada Prijedora odbila je amandman odbornika Demokratske fronte Mirsada Duratovića da se iz gradske kase finansiraju projekti čuvanja sjećanja na nevine žrtve zločina.

Duratović je ovaj amandman ponio na sjednici prijedorskog parlamenta ove sedmice, tokom razmatranja Odluke o izboru prioritetnih oblasti za finansiranje projekata i fondacija u 2017.godini.

U obrazloženju je naveo da u Prijedoru ima najmanje šest udruženja koja se bave pitanjima memorijalizacije i suočavanja s prošlošću te da memorijalizacija podrazumijeva čuvanje sjećanja na nevine žrtve zločina, posjećivanje i obilježavanje mjesta stradanja kao opomene i temelja za mirnu budućnost.

“Suočavanje s prošlošću podrazumijeva aktivnosti kojima društva ili zajednice, koje se temelje na demokratiji i poštivanju ljudskih prava, obrađuju i dokumentuju svoju blisku prošlost u kojoj su činjeni zločini uime tog društva ili zajednice. U našem slučaju to podrazumijeva utvrđivanje činjenica o događajima iz perioda 1992-1995. godina”, naveo je Duratović.

Neke od aktivnosti bi bile prikupljajnje ličnih svjedočenja, edukacija o sauočavanju s prošlošću – putem filmova, konferencija, tribina koje se organizuju kako bi javnost imala što bolji uvid u činjenice koje su se dogodile u bliskoj prošlosti, kako se to ne bi ponovilo u budućnosti.

Međutim, amandman mu je odbijen bez diskusije.

Skupštinsku većinu u Prijedoru već godinama predvodi Demokratski narodni savez (DNS), a nakon oktobarskih izbora zajedno su s SNSD-om, SP-om i SDP BiH.

klix

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.