Ratko Mladic

Haški tužitelji traže doživotni zatvor za Ratka Mladića

Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je doživotna kazna zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u srijedu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića, javlja agencija Reuters.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je doživotna kazna zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi”, kazao je Alan Tieger, tužitelj Međunarodnog krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Ranije su, tužioci na suđenju generalu Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine, pred Haškim tribunalom tvrdili tokom završne riječi kako je dokazano da je bivši komandant Vojske Republike Srpske terorizirao stanovištvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Tužilac Adam Weber rekao je da je tokom tri i po ratne godine Vojska RS-a otvarala na Sarajevo neselektivnu artiljerijsku vatru i gađala civile iz snajpera.

Kao dokaz da je Mladić naređivao i odobravao te napade, tužilac je u sudnici pustio snimak presretnutog razgovora iz maja 1992. godine, u kojem Mladić naređuje artiljerijsku vatru na naselja Velešići i Pofalići “jer tamo nema srpskog življa mnogo”.

“Da im pamet razvučemo njihovu, da ne mogu da spavaju”, čuje se na snimku Mladić, što je, po zastupniku optužbe, dokaz da je cilj granatiranja bilo “širenje terora” među stanovništvom.
Niko nije bio pošteđen

Vojska RS-a, kako je kazao Weber, tokom cijelog rata podvrgavala je civile u Sarajevu “masivnom bombardiranju, koje je prekrivalo cijeli grad”, ili sporadičnom granatiranju, u zavisnosti od Mladićeve odluke.

Tužilac se pozvao na svjedočenja zvaničnika Ujedinjenih nacija, poput Davida Harlanda, prema kojima je Mladić, zajedno sa bivšim političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, napade na grad koristio kao sredstvo pritiska na vlasti u Sarajevu i međunarodnu zajednicu, prenosi BIRN-Justice Report.

Karadžića je Haški tribunal prvostepeno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici i ratnih zločina počinjenih širom Bosne i Hercegovine.

“Nijedan dio grada nije bio pošteđen… Gađane su bolnice, ljudi na pogrebima, u redovima za vodu i hranu… Nisu bile pošteđene ni džamije”, rekao je Weber.

Dokazujući da su snajperi Vojske RS-a u isto vrijeme ciljali civile u Sarajevu, zastupnik optužbe pozvao se na podatak UNICEF-a iz 1994. godine da je “na 40 posto djece u Sarajevu bila otvorena direktna snajperska vatra”.

Na tvrdnju odbrane da je Mladić zabranio “ofanzivnu vatru” i “napade na civile” tužilac je, prikazujući naređenja, ukazao na to da je general naznačio “bez mog odobrenja”.
‘Ubijem nekog u prolazu’

“To nije isto što i zabrana”, ocijenio je Weber.

Kao dokaz za Mladićev odnos prema civilima, Weber je citirao njegove riječi sa snimka prikazanog u sudnici: “Uvijek kad dođem do Sarajeva ja ubijem nekog u prolazu.”

Odbacujući tvrdnju odbrane da Mladić “nije dao naređenja da civili budu snajperisani”, zastupnik optužbe podsjetio je da je sam Mladić 1995. godine priznao komandantu UPROFOR-a, britanskom generalu Rupertu Smithu, da su snajperski napadi pojačani.

Tvrdnju odbrane da je Vojska RS-a “samo reagirala” na napade Armije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva tužilac je nazvao “lažnom”.

Weber je rekao da je tvrdnja odbrane da je Armije Bosne i Hercegovine počinila većinu napada na civile u Sarajevu “bez osnova, odnosno zasnovana na nepostojećim dokazima”.

Nalaz balističkog vještaka odbrane Zorice Subotić da su dvije eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale izazvale podmetnute mine tužilac je odbacio kao “teoriju zavjere”.

“Ona je sve to izmislila”, naglasio je tužilac.
‘Prekinite dovod vode, struje i gasa’

Weber je rekao da odbrana nastoji Mladića prikazati kao “herojskog spasioca” civila tvrdnjom da je osigurao “dobrobit” stanovništvu.

“Ništa ne može biti dalje od istine”, ocijenio je Weber.

Po tužiocu, Mladić je, naprotiv, iscrpljenim civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, struju, vodu i gas, koje je “koristio kao sredstvo” za ostvarenje svojih ciljeva.

“Tvrdnja odbrane da Mladić nije dao naređenje za uskraćivanje pomoći bizarna je. Mladić je kontrolirao i ograničavao pomoć i osnovne potrepštine”, rekao je Weber.

Tužilac je to dokazivao citatom iz Mladićevog naređenja: “Odmah prekinite dovod vode, struje i gasa za muslimanski dio Sarajeva!”

Nasuprot tvrdnji odbrane da je civilima u Sarajevu “uvijek bila dozvoljena sloboda kretanja” i da nisu bili “nikada blokirani”, Weber je naglasio da se Mladić “ponosio blokadom Sarajeva”.

“Vojska RS-a blokirala je sve puteve iz grada i pucala na civile koji su ga pokušavali napustiti”, rekao je tužilac.
Genocid u Srebrenici

Kao dokaz, on je citirao Mladićeve riječi da “samo ptice mogu da lete”, kao i generalove direktive da se “spriječi deblokada grada” i “stegne obruč”.

Odbacujući tvrdnju odbrane da je Mladić više puta nudio “demilitarizaciju Sarajeva” i da ukloni tešku artiljeriju oko grada, Weber je rekao da je to ponudio tek pod prijetnjom NATO-ovog bombardiranja, nakon prve eksplozije na Markalama, u februaru 1994. godine.

Tužilaštvo nastavlja iznošenje završne riječi.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UPROFOR-a za taoce.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.