My Mother's Wound

“Rana moje majke”: Snimili smo film da se rat u BiH ne zaboravi i ne ponovi

Film “Rane moje majke” snimili smo sa ciljem da se ratna dešavanja u BiH (1992.-1995.) nikada ne zaborave i nikada ne ponove, poručila je danas u Sarajevu Meryem Uzerli, glumica u ovom filmu, koja je u regiji i šire poznata po ulozi sultanije Hurem u turskoj popularnoj seriji “Sulejman Veličanstveni”.

Prikazivanjem filma “Rana moje majke” u kinu Meeting Point večeras će biti otvoren osmi Festival turskog filma u Sarajevu, u organizaciji Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

Ekipa filma “Rana moje majke” danas se obratila na konferenciji za novinare u zgradi ambasade Turske u Sarajevu.

– Uzerli: Da se rat ne zaboravi i nikada ne ponovi –

Meryem Uzerli, koja u filmu igra ulogu Marije, u svom obraćanju je istakla kako za nju samu, ali i za kompetnu ekipu filma “Rane moje majke”, predstavlja ponos i čast jer će film biti prikazan i u Sarajevu.

“Veoma smo ponosni i velika nam je čast, jer smo s filmom prisutni u Sarajevu. Hvala vam na pozivu, ovaj film za sve nas je bio vrlo dirljiv i emotivan. Kada budete gledali ujedno ćete se smijati i plakati, dirnut će vas”, kazala je Uzerli.

Obzirom da se radi o filmu koje se dotiče perioda ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995., Uzerli je istakla kako je rođena i odrasla u Njemačkoj, te da je u to vrijeme putem televizije pratila dešavanja u Bosni.

“Naravno, nije važno gdje ste rođeni, svi mi u našoj ekipi smo se pripremali s jedne emotivne tačke, kao ljudi i kao umjetnici. Snimali smo ovaj film da se ovo ne zaboravi i da se ne ponovi. Svi smo mi i na emotivnom, i na profesinolanom planu vrlo ponosni na ovo ostvarenje i nadamo se da ćemo našim filmom dotaći vaša srca”, poručila je Uzerli.

– Guven: Dugovao sam vašem narodu i publici –

Glumac Ozan Guven, koji u filmu tumači lik Borislava, u regiji više poznat po ulozi Rustem-paše iz turske serije “Sulejman Veličanstveni”, kazao je kako je 1999. godine boravio u Sarajevu, no da je projekat povodom kojeg je bio u Sarajevu nije ostvaren iz, kako je istakao, emotivnih razloga.

“Stoga sam sve vrijeme osjećao da dugujem vašoj publici i narodu. Godinama me ova priča nije napustila. Mi naravno ne možemo osjetiti u potpunosti ono što ste vi osjećali, ali uvijek sam nosio ovu priču u sebi. Kada je došao scenario za film, ja sam osjećao jednu vrstu odgovornosti i svi zajedno smo odlučili raditi na tom projektu. Hvala Bogu, zato što sam, na neki način, uspio raditi na tom pitanju. Danas se bolje i spokojnije osjećam”, naglasio je Guven.

Režiser filma Ozan Aciktan je također izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Sarajevu i činjenice da će njegov film biti prikazan i pred bh. gledaocima.

“Sretni smo što smo ovdje. Četiri godine se radilo na scenariju. Radili smo istraživanja. Film ima mnogo bitnih aspaketa. Svakako, vrlo je značajan i taj emotivni aspekt”, rekao je Aciktan.

Kazao je kako je postojala i želja da on bude prikazan i na Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Svakako se nadam se da će njegov put biti nastavljen. Jako nas zanima i kakva će biti reakcija gledatelja u Sarajevu”, poručio je režiser Aciktan.

Na konferenciji su se obratili i glumac Bora Akkas, koji tumaci lik Saliha u filmu, kao i producent Firat Sezgin.

Na Festivalu turskog filma, koji traje do 12. decembra, u danima koji slijede bit će prikazano pet filmova novije produkcije poznatih turskih reditelja.

Ljubitelji filmova imat će priliku pogledati filmska ostvarenja “Gazda želi sretan kraj” reditelja Kivanca Baruonua, “Pretraživač” reditelja Atalaya Tasdikena, “Šapni ako zaboravim” reditelja Cagana Irmaka. Također, tokom Festivala turskog filma bit će prikazan i film “Hladnoća kalandara” režisera Mustafe Kara.

Sutra, u terminu od 20 sati, filmska publika moći će pogledati film “Pretraživač”, dok će u petak u istom terminu biti prikazan film “Šapni ako zaboravim”.

U Meeting Pointu u subotu u 20 sati prikazuje se film “Hladnoća kalandara”, a u nedjelju u istom terminu na rasporedu je projekcija filma “Gazda želi sretan kraj”.

U ponedjeljak, 12. decembra, gledatelji će imati priliku pogledati drugu projekciju filma “Rana moje majke” u terminu od 20 sati.

Svi filmovi su titlovani na B/H/S i engleski jezik. Ulaz u Meeting Point za posjetitelje je besplatan.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.