Tužilac Tieger: Namjera optuženog Mladića se zove genocid

U nastavku završne riječi tužioci su tvrdili da je Ratko Mladić odgovoran za progon Muslimana i Hrvata koji je u šest općina u BiH imao razmjere genocida.

Kao općinu u kojoj je Vojska Republike Srpske (VRS) pod Mladićevom komandom, tokom kampanje etničkog čišćenja s proljeća 1992. godine, počinila najteže zločine i genocid, zastupnici optužbe izdvojili su Prijedor.

Kako je precizirao tužilac Arhtur Traldi, tokom samo sedmicu dana krajem jula 1992., VRS je “brutalnom silom” napadala i razarala naselja u prijedorskoj opštini, ubijajući na stotine nesrba, a većinu stanovništva protjerivala ili nezakonito zatvarala u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Traldi je precizirao da su muslimanski i hrvatski muškarci prebijani, neki i do smrti, a žene i djevojke silovane. Uvjeti u prenatrpanim logorima bili su “neljudski”, uz nedostatak hrane, sanitarija i sredstava za higijenu.

Tezi Mladićeve odbrane da su za zlodjela u logorima bile odgovorne civilne vlasti i policija u Prijedoru, tužilac je suprotstavio dokaze da je VRS dovodila zarobljenike u logore, koje je izvana i obezbjeđivala, prenosi BIRN.

Traldi je Keraterm nazvao “logorom za mučenje”, dok se u Omarskoj, kako je rekao, “osjećao zadah smrti” jer su “počinjene hiljade okrutnih krivičnih djela”. U Trnopolju je, kako je naznačio, bila silovana i “djevojčica stara 12 godina”, a komandant tog logora, inače pripadnik VRS-a, poslije rata je osuđen za seksualno nasilje.

“Ugledni pojedinci i lideri posebno su bili izdvajani za likvidaciju”, kazao je zastupnik optužbe.

Dodao je da je tokom samo jedne sedmice u Prijedoru je “ubijeno 1.500 ljudi”, a njihova tijela pokopana su u masovnoj grobnici u rudniku Tomašica.

Iz Tomašice je, mnogo kasnije, ekshumirano “oko 200 tijela ubijenih u sobi broj tri u Keratermu” i isto toliko žrtava ofanzive VRS u području Brdo, podsjeća BIRN.

Tvrdnju Mladićeve Odbrane da “niko iz VRS-a nije pokopavao tijela u Tomašici”, tužilac je odbacio pozivajući se na pisane dokumente da je korištena vojna mehanizacija.

Traldi je negirao i tezu branilaca da su mnogi ubijeni pali u borbama oko Prijedora, citirajući izvještaje VRS-a po kojima su neprijateljske snage bile “razbijene” prije kritičnih dana krajem jula 1992.

Dokazujući da su zločini nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru imali razmjere genocida, tužilac Alan Tieger je naglasio da su “zločini i genocid bili neophodno sredstvo za trajno uklanjanje neželjenih nesrba s teritorija koje su srpski lideri željeli za sebe”.

Tieger je tvrdio da se iz dokaza o brojnim zločinima i obrasca po kojem su počinjeni mora izvesti zaključak da su general Mladić i drugi učesnici u tom “udruženom zločinačkom poduhvatu” imali “genocidnu namjeru” da Muslimane i Hrvate u Prijedoru unište kao etničku grupu.

U Mladićevim riječima o “ustaškoj prijetnji i islamskim hordama” tužilac je vidio njegovu namjeru da provede “preventivni genocid”.

Argument Mladićeve odbrane da u Prijedoru nije počinjen genocid nad nesrbima zbog toga što nisu ubijeni svi bez razlike, Tieger je nazvao “pogrešnim razumijevanjem zbog povezivanja s holokaustom”.

“Ubijanje je samo jedan aspekt genocida. Premještanje djece je, naprimjer, drugi, jer utiče na sposobnost grupe da se u budućnosti obnovi. Isto je i s prisilnim premještanjem stanovništva, kao dodatnim sredstvom uništenja, jer potkopava sposobnost grupe da se ponovo konstituiše. Šire destruktivno dejstvo ima i seksualno nasilje”, naglasio je Tieger.

Tvrdnju odbrane da namjera generala Mladića nije bila da uništi Muslimane i Hrvate nego da “Srbe odbrani od potčinjavanja”, zastupnik optužbe je odbacio, rekavši da je to “brkanje motiva i namjere”.

“Nesumnjiva je Mladićeva namjera da uništi nesrpske zajednice, a takva namjera se zove genocid”, zaključio je Tieger.

Danas započetu završnu riječ o zločinima u Sarajevu, tužioci će nastaviti sutra. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.