Ratko Mladic

Odbrana pokušava Mladića transformirati u blagog oficira

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu danas je počelo iznošenje završnih riječi optužbe i odbrane kojima će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VSRS).

Tužilac Alan Tiger u svom izlaganju pred sudijom Alphonsom Orijem, podsjetio je na ulogu koji je Mladić imao tokom rata 1995. godine u Srebrenici, a istovremeno u Sarajevu.

Videosnimci

“Jedanaestog jula Mladić je ušao u Srebrenicu i zakleo se da je ‘došlo vrijeme za osvetu nad Turcima’. U kratkom roku je više od 7.000 dječaka i muškaraca, gdje je bilo i dječaka od 12 godina, iz Srebrenice ubijeno na sistematski način. Srebrenička zajednica time je uništena i ustvari je nestala. U međuvremenu je Sarajevo držano pod onim što je Mladić nazvao ‘našim čekićem’. Civili su bili pod stalnom artiljerijom. Napor tog terora bio je potpomognut pristikom organičavanja dopremanja humanitarne pomoći. Ovi široki zločinački napori u Sarajevu, Srebrenici, zajedno sa uzimanjem talaca osoba UN-a u maju 1995. godine, svi oni su odraženi kroz četiri zločinačka poduhvata koji se nalaze u optužnici: svi su služili cilju da se formira srpska država sa što manje historijskih neprijatelja”, rekao je Tiger dodajući da svemu svjedoči “ogroman broj dokaza koji pokazuju ogromne razmjere zločina Mladića”.

Tiger je istakao da odbrana “pokušava Mladića transformirati u blagog oficira koji pokušava zaštiti civile” te da se pokušava zaštititi i njegova komandna odgovornost, što je nazvao smiješnim.

“To je besmisleno smiješno. Tome u prilog idu izjave svjedoka vojnika Vojske Republike Srpske (VRS). Komandanti korpusa Glavnom štabu su slali svoje odluke za aktivnosti narednih dana što je Mladić odobravao ili odbacivao, a njega odbrana svrstava na marginu odgovornosti”, rekao je Tiger.

U prilog svojim tvrdnjama, Tiger je predočio snimak od 30 sekundi u kojem Mladić, u hotelu “Fontana” u Srebrenici predstavnicima bošnjačkih civila govori da moraju nagovoriti svoju vojsku na preda oružje.

“On ovdje kaže njima: ‘Slobodno kažite što želite. I sinoć sam rekao gospodinu – možete opstati ili nestati’. Ovdje se dobro vidi ko je tamo bio glavni i ko je izdavao naređenja. On tu jasno kaže šta će se dogoditi. Mladić je imao pravo da izdaje naređenje svima u VRS. Da su laž tvrdnje da Mladić želi da zaštiti civile potvrdio je i general Milovanović (Manojlo Milovanović). Mladić je, u odbrani, stavljen u ulogu blagonaklonog zaštitnika muslimana, a on je radio suprotno. Tvrdnja da je on bio zaštitnik muslimana i Hrvata, to je nešto što ne vrijedi kada se pogledaju dokazi”, istakao je Tiger.

Kao dokaz svojim tvrdnjama Tiger je predočio i snimak Mladića zabilježen 15. augusta 1994. godine u Podrinju.

“Ovo ti snimi slobodno. Neka vide naši Srbi šta smo im uradili, kako smo Turke sredili. U Podrinju smo mi Turke pomlatili. Da ih ne čuvaju Amerikanci i Englezi, Ukrajinci i Kanađani u Srebrenici, sada već Holanđani, davno bi njih nestalo na ovom prostoru”, Mladićeve su riječi na snimku za kojeg Tiger kaže da je “direktan dokaz protiv njega”.

U toku je pauza nakon čega će biti nastavljeno iznošenje završnih riječi tužioca.

Predviđeno je da tužioci iznose završne riječi do srijede, 7. decembra, a Mladićeva odbrana od 9. do 13. decembra, dok će odgovore na argumente suprotne strane iznositi 15. decembra.

Četvorogodišnji proces

Ovim će biti okončano četverogodišnje suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH 1992.-1995.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine.

On je krajem maja 2011. godine, nakon skoro 16 godina skrivanja i bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen MKSJ-u. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama MKSJ, nije se izjasnio o krivici, pa je Pretresno vijeće u njegovo ime unijelo kako se ne osjeća krivim.

Tokom suđenja, optužba i odbrana saslušale su oko 300 svjedoka, a u sudske spise uveden je i veliki broj pisanih svjedočenja.

Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Mladića za genocid u Srebrenici, progone muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovnika Sarajeva za vrijeme opsade granatiranjem i snajperskom vatrom, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, sve u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema onome što je ranije saopćio Haški tribunal, prvostepena presuda u predmetu Mladić trebala bi biti donesena do novembra naredne godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.