NECE BITI RATA, AL’ DA CEMO SE JOS CERATI, HOCEMO (ako mora)

NECE BITI RATA, AL’ DA CEMO SE JOS CERATI, HOCEMO (ako mora)

Stvarno ne volim o ratu ni razmisljati, kamoli pisati, iako to cesto radim.

Radim to, tj. pisem o devedesetim iz pijeteta prema zrtvama i radi pamcenja, da nove generacije ne prave iste greske. Iako sam potpuno svjestan da je covjek u sustini proklet i nece da nauci iz tudjih gresaka. Usput se osili i misli da je pametniji, bolji, jaci, vazniji od drugih, pusti da mu mamlazi u sirom zatvorene oci pijesak nacionalizma bace, pa sebi utuvi da mora nesto i nekog da osveti, da neko tamo ‘zasluzuje da ga se pokori ili istrijebi’ i tako u nedogled. Svaki ljudski vijek u ratu nas prodje, nas Balkance pogotovo.

Pise:Satko Mujagić

Medjutim, uprkos Siriji, Afganistanu, terorizmu, Palestini, Ukrajini, Putinu, Trumpu, izbjeglickoj krizi koja nece tek tako prestati, gladi i zedji u Africi, ja mislim da rata na Balkanu ubrzo, a ako Bog da nikada, nece biti.

Nece zato sto su danas karte na stolu odavno podijeljene drugacije nego 1991. A, poker je takav da se brzo vidi ko je jak ko nije. U zivotu nije drugacije, a ker koji laje ne ujeda.

Srbija vise nema primat u oruzju, nema podrsku Britanije, Francuske koje su tada politicki bile puno vaznije od Njemacke, nema Jugoslaviju na tanjiru podijeljenu u ‘Vojne oblasti’, pa reze kao komade pice kad i koga hoce. Pusti Slovence i Makedonce, a unutra ‘smiruje’ i okupira sve.
Nema vise ni Tudjmana u Zagrebu da uz jutarnju kaficu s Milosevicem kao marta 1991. podijeli Bosnu i Hercegovinu.
Hrvatska je EU. EU, kakva god da je, hoce mir. Srbija, kakva god da je, hoce u EU.

Osim toga, mozda najvaznija stvar u svoj prici o ratu (inspirisan postom Blaza Stevovica), nisu Bosnjaci vise ovce za silovanje i klanje.
Srbi jesu malo dignut narod (generalizujem, halalite – halalite znaci ‘nemojte zamjeriti’ na jeziku bosanskom koji Dodik danas zeli da ukine), malo zaludjen mitovima o Kosovu, o Kraljevic Marku (za kojeg ne zna da je bio turski vazal i pod turskim barjakom i poginuo), sto malo voli i da laze sam sebe, pa i druge (kako rece srpski otac nacije Dobrica Cosic), malo voli da kolje i istrebljuje nesrpski zivalj (kako zapisase cetnici raporte Drazi Mihailovicu, ili kako provedose ‘trebljenje Turaka’ u 19. vijeku) malo voli da spaja liniju ‘Karlobag-Karlovac-Virovitica’, kako rece Seselj (a, prije njega Moljevic), malo voli da kaze da je Tomasica, najveca masovna grobnica u Evropi ‘naduvana’, kao prijedorski Srbi sto ne znaju kud bi s genocidom iz 1992., ali Srbi nisu glupi.

I Srbi dobro znaju (ukljucujuci Dodika i ekipu saradnika koja se oko njega vrti i zaradjuje pare dok mu gladi … cipele) da nista vise nije isto.
Kad je Armija Republike Bosne i Hercegovine 1993. uspjela odrzati 12% teritorije tek priznate Republike Bosne i Hercegovine i opstati. Odbrana od VRS, HVO, HV, JA, Autonomashi Fikreta Abdica. Dvanaest od sto teritorije jos u rukama i svijet koji ceka da izdahnes k'o ono africko dijete sto umire dok lesinar ceka i gleda.

Kad se Sarajevo u obrucu odrzalo 1993., kao i Gorazde, Srebrenica, Zepa, Mostar, Bihac, uz embargo na nabavku oruzja, uz sve izbjeglice, uz tihu podrsku svijeta da od Bosne napravi Palestinu…

Onda ce i ubuduce! Ludji su Bosnjaci od Srba.

Ne treba biti historicar ni oficir ni politicar da to skontas. I zato Srbi, jer nisu glupi, to znaju i danas (A, vjerovatno se ni Srbi ne bi dali da im se takvo zlo cini i prijeti istrebljenje, ali to je vec hipoteticko pitanje… ).

Kad je onakva Srbija na koncu konaca, uspjela izgubiti i Krajinu u Hrvatskoj, sa 70% okupirane Bosne 1992. godine spasti na 49% 1995. godine. I usput ‘osvojiti’ nekakav entitet RS i Distrikt Brcko koji je dijeli na dva dijela (kad se vec bavim ‘geo-strateskom analizom)a, za koji Mesic (kao Predsjednik RH) rece da ce ga uzeti Hrvatska ako se RS odcijepi; gubiti i Kosovo, koje ni po kojoj pravnoj logici nije trebalo biti oduzeto Srbiji… sta moze ocekivati danas?

I ne uzdajte se u Putina, lik je lisica, a jebe mu se za malim narodima, kao i svim ‘velikim’ Rusima do sad.

Osim toga, umorni su i Srbi od rata (bar ja mislim da su…). Jesu nahapali sta su mogli (neki), jesu silovali, zive ljude palili, logore pravili, vise streljali nego na frontu pucali, jesu lumpovali 1992., ali se dobro sjecaju 1995. i silnih kolona iz Krajine i ‘gubljenja’ bosanskih gradova jedan po jedan. I Dejtonskog spasa Banja Luke.

I znaju da, u nekom sljedecem ratu, ne d'o Bog da ga bude, ne samo da ce nestati RS, ode i Sandzak pride, k'o Kosovo 1999.

Zato nece biti rata, Blazo.

Steta je samo sto nas narod, i moj i tvoj, i bosanski i srpski, i Srbija i Bosna i Hercegovina, jos uvijek u glavama sjede u nekim rovovima umjesto da oru zemlju, rade i proizvode, pa izvoze i zive ko ljudi. I da sa vlasti zbace parazite koji samo znaju da pljuju po drugima i od svih Srba prave cetnike, a od svih Bosnjaka balije.

Tuzno je i tragicno da nas, Bosance i Hercegovce svih religija, nakon 10 stoljeca u miru, neko ipak podijeli…

Ne znam do kad ce ovako, ali kad tad ce stati, ali bez rata. Zivi bili, pa vidjeli.

A, ako treba, cherachemo se josh, kako rece ‘poznati’ velikoSrbin Matija Beckovic. Ako bas moramo, hochemo!

Mogli bismo poceti sa priznavanjem i obiljezavanjem svih zlocina iz devedesetih. Logor Omarska (npr.) jos ceka muzej. Jos ceka skolarce iz Banja Luke da vide sta se desavalo u njihovo ime prije 24 godine…Da vide po cemu su Srbi poznati, nije samo Djokovic na ponos…

Komšije, Srbi,

Ako vam se za samo 25 godina, znači za vašeg vijeka, desi da vas slijepci i budale opet povedu u novi ‘oslobodilački’ rat, recite im prije toga da se sjete augusta 1995. i puteva bosanskih pretrpanih srpskim izbjeglicama. Da se sjete i 1999. i neslavnog zadnjeg boja na Kosovu.
Ako se, usput sjetite, recite i da ovaj put označe sva minska polja i masovne grobnice, jer svaki rat jednom stane, a, lakše je poslije tražiti. A, najbolje je da ni ne diraju civile, na to je svijet baška alergičan. A, nije ni fer, valjda ste i vi to skontali. Osim toga, danas svako nosa iphone, neće se više ništa moći sakriti.

A, ako se još sjetite jednom, konačno, pročitati Domanovićevog ‘Vodju’, pa skontate ko vas godinama vodi, recite im na vrijeme da su ćoravi ili ludi. Recite im da vas više ‘ne brane’ od komšija.

Kako god, bolje da oni sad idu doktoru, očnom ili nekom drugom, nego da vi kad sve prodje pojašnjavate djeci gdje ste bili kad je trebalo govoriti ….

1991. nas je Marković zamalo uveo u EU, a da jeste sad bi svi bazene iza kuće imali, a bijesno auto pred kućom. Mnogi se već vratili sa rada u inostranstvu, kući je ipak najljepše. Sjedili u hladu i čekali strane turiste sa šljivom i pogačom, pa da ih djeca poslije za dobre pare vodaju po bosanskim gudurama.

Pa, vi vidite jel’ važnija pita ili tepsija.

Ps. Rekao bih ja na početku i ‘braćo, Srbi’, k'o Srdjan Puhalo, ali nakon dva logora, spaljenog Kozarca, progona i sve ove zajebancije zadnjih godina oko jezika, popisa, neobilježavanja mjesta zločina, negiranja genocida, ćutnje oko Tomašice, kontam:'tako se braća ne ponašaju'… Kakav narod, takve vodje. Mijenjajte se prvo vi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.