Potpisan ugovor o zakupu zemljišta i gradnji moderne farme goveda u Bosanskoj Krupi

Potpisan ugovor o zakupu zemljišta i gradnji moderne farme goveda u Bosanskoj Krupi

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i vlasnik kompanije “Arifagić-Investment“ Jusuf Arifagić potpisali su danas ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na području nekadašnje farme “Pučenik“ u općini Bosanska Krupa.

 Ovim činom potvrđene su najave o dolasku jednog od najznačajnijih bh. investitora u Bosansku Krupu i gradnji moderne farme norveških goveda na području farme “Pučenik“.

“Ovo je najveća pojedinačna investicija u oblasti poljoprivrede nakon rata i evo još jedna potvrda da smo općina sa povoljnim poslovnim okruženjem. Siguran sam da ćemo i u budućnosti, kao što smo radili do sada, biti podrška svim investitorima u realizaciji ideja koje imaju“, istakao je Halitović prilikom potpisivanja ugovora.

Potpisivanju ugovora prethodilo je niz aktivnosti, između ostalih i usvajanje odluke od strane općinskog vijeća o uslovima i načinu prodaje devastiranih objekata i zemljišta, prema kojoj se kupac između ostalog obavezuje na zapošljavanje radnika.

U skladu s tim, općinsko vijeće Bosanske Krupe usvojilo je 29. aprila odluku o odabiru najpovoljnijih ponuda i davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta “Pučenik“ na deset godina, a kao najpovoljniji ponuđač bila je upravo firma “Arifagić-Investment“.

“Količine zemljišta su te koje određuju broj grla što direktno utječe na broj radnih mjesta. U svom biznis planu sam između ostalog naveo da ćemo za pet godina stvoriti 200 radnih mjesta. Siguran sam da ćemo mi to ispuniti, a možda uz pomoć administracije i nadam se boljeg političkog ambijenta kada je u pitanju investiranje taj broj i prevazići. Mislim da ćemo biti u stanju da do zimskog perioda osposobimo najmanje dvije štale, stavimo ih pod krov, tako da bi dio proizvodnje bio pokrenut već u ovoj godini“, kazao je Jusuf Arifagić, vlasnik kompanije “Arifagić-Investment“.

Ukupna površina koja je data u zakup je 260 ha. Dio koji je dat na period od 10 godina je u vlasništvu države i cijena zakupa na godišnjem nivou iznosi 7.565,93 KM, a dio poljoprivrednog zemljišta koje je napušteno ili čiji se vlasnik ne može utvrditi dat je na 5 godina sa cijenom zakupa od 17.808,10 KM, također na godišnjem nivou. Inače, 70 posto od zakupa ide u budžet Općine, a 30 posto u budžet USK, saopćeno je iz kabineta načelnika općine Bosanska Krupa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.