EU danas odlučuje šta će s izbjeglicama: Zemlje koje odbiju pružiti azil bit će kažnjene

EU danas odlučuje šta će s izbjeglicama: Zemlje koje odbiju pružiti azil bit će kažnjene

Regionalni koordinator UNHCR-a Vincent Cochetel apelovao je na Mađarsku da unaprijedi sistem registrovanja i prijema izbjeglica jer je Mađarska ključna zemlja kroz koju imigranti ulaze u EU. Samo ove godine stiglo ih 150.000.

Vlasti rade na izgradnji zida na granici sa Srbijom kako im izbjeglice ne bi prelazile odatle i pojačali su zakone o azilu. Za razliku od Mađarske koju se optužuje za nehuman odnos prema izbjeglicama, Austrija je objavila da će primiti još izbjeglica iz Sirije. Austrijska vlada je objavila kako će prihvatiti 12.000 sirijskih izbjeglica od progonjenih manjina.

Češka, Slovačka, Poljska i Rumunija su se prvobitno pobunile protiv nametanja obaveze primanja određenog broja izbjeglica, da bi Poljska u utorak objavila da će primiti 2.000 izbjeglica.

Njemačka je imigrante dočekala raširenih ruku, poljuljavši pravila EU, te su istakli kako očekuju još 800.000 izbjeglica do kraja ove godine.

EU treba naći rješenje za 60 posto izbjeglica koje se nalaze u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i prebaciti ih u Njemačku, Španiju i Francusku. Zemlje koje budu odbile primiti izbjeglice plaćat će novčane penale, odnosno bit će im uskraćeno finansiranje u određenim oblastima. U planu će se naći i mjere za pomoć ekonomiji Bliskog istoka i Afrike, te hapšenja osoba koje krijumčare ljude.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.