Tužilaštvo BiH optužilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića

Tužilaštvo BiH optužilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog sumnje da su počinili zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije BiH (ABiH), 1992. godine su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Naser Orić je uhapšen 10. juna ove godine na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije, koja ga sumnjiči za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice.

Srbija je potjernicu za Orićem raspisala prošle godine, a nekoliko dana nakon hapšenja Švicarskoj je dostavila i formalni zahtjev za izručenje. I Tužilaštvo BiH je podnijelo zahtjev za izručenje Orića, navodeći da provode istragu već sedam godina. Švicarski organi vlasti su Orića izručili BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane.

Haški tribunal je Orića 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović je kazala da je njen branjenik saslušan prije podizanja optužnice, ali da smatra da je optuživanjem prekršena zabrana suđenja za isto djelo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo će, kako je navedeno, Švicarskoj Konfederaciji uputiti zahtjev za izručenje Elfete Veseli, koja se sumnjiči za ubistvo maloljetnog dječaka srpske nacionalnosti.
– See more at: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/optu%C5%BEen-naser-ori%C4%87#sthash.8ZYzub7V.dpuf

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.