Danas sporazumi o granicama Crne Gore, BiH i Kosova

Danas sporazumi o granicama Crne Gore, BiH i Kosova

Crna Gora će u srijedu u Beču potpisati međudržavne sporazume o granicama s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, prve koje ova država potpisuje sa susjedima, objavljeno je u utorak u Podgorici.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da sporazumi potvrđuju predanost afirmaciji i kontinuiranom jačanju dobrosusjedskih odnosa, uz puno uvažavanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svake od država.

Najavljeno je da će skupu u glavnom gradu Austrije prisustvovati crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Prisustvovat će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

Na samitu u Beču učestvovat će i predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanović, koji će govoriti u okviru prve teme „Ekonomska situacija i reformski procesi na zapadnom Balkanu“.

Regija u fokusu konferencije

U Beču danas počinje dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Za popodne je najavljen Forum civilnog društva Zapadnog Balkana, čiji je domaćin šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz, a učesnici su premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

U večernjim satim planirana je prijateljska nogometna utakmica između „FC Future EU“ i „FC EU“.

U dresu „Future EU“ igrat će albanski premijer Rama, kosovski šef diplomatije Hashim Thaci i ministri vanjskih poslova Crne Gore, Makedonije i BiH, Igor Lukšić, Nikola Poposki, Igor Crnadak, kao i predstavnik Vlade Srbije.

Sudija će biti europski komesar Johannes Hahn, a za ekipu EU će, između ostalih igrati austrijski šef diplomatije i slovenski premijer Miro Cerar.

Autoput Niš-Priština-Drač

Centralni događaj bit će održani u četvrtak, za kada su u jutarnjim satima planirani sastanci u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač i radni doručak ministara privrede regije i EU.

Samit će u 11 sati otvoriti austrijski kancelar Werner Feiman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, njemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini i u ime regije premijer Srbije Vučić.

Istovremeno bit će održani odvojeni sastanci šefova diplomatija i ministara privrede zemalja regije i predstavnika EU-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.