Istraga o incidentu u Potočarima: Da li će Tužilaštvo BiH kao svjedoka saslušati i Vučića

Istraga o incidentu u Potočarima: Da li će Tužilaštvo BiH kao svjedoka saslušati i Vučića

Mjesec i po dana je proteklo od incidenta u Potočarima, a iako se radi o događaju koji je dobrano uzdrmao odnose dvije države, u Bosni i Hercegovini osim zahtjeva ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za smjenu Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH nema nikakvih zvaničnih saznanja niti rezultata istrage koji bi mogli otkloniti sve dosadašnje špekulacije i spinovanja, uglavnom pristigla iz Srbije.

SIPA je privodila na informativne razgovore nekoliko osoba, u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, i prema onome što je javnosti dostupno stalo se na tome.

Ministar sigurnosti je tvrdio, podsjećanja radi, da je riječ o lošoj međuagencijskoj saradnji, te da je SIPA odbila pomoći pri obezbjeđenju komomoracije u Potočarima 11. jula.

-Ignorisala je SIPA ovaj zahtjev, nikakav odgovor nije dostavila i nije uputila traženu pomoć i ja sada postavljam pitanje čemu služi specijalna jedinica SIPA-e, kazao je Mektić.

Iz SIPA-e su pak ustvrdili da je odgovora bilo.

-Obavještavamo vas da je SIPA dostavila odgovor na predmetni dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH dana 1.7.2015. godine, kojim je obavijestila Direkciju da ova Agencija, u skladu sa zakonskim nadležnostima, već učestvuje u radu Štaba akcije Srebrenica 2015, i to u dijelu koji se odnosi na jasno dodijeljene zadatke.

Zbog očitog nerazumjevanja policijskih agencija unutar BiH izostala je i saradnja sa sigurnosnim agencijama Srbije, prvenstveno BIA-e, koje su imale podatke da bi do napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića moglo doći.

Podatke su dostavili nekome u BiH. Ali glavno je pitanje kome-svim policijskim agencijama i direkcijama ili samo nekim odabranim.

U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, izjave o svemu što se događalo tog 11. jula u Potočarima, ali i prije u toku priprema, dat će i čelnici policijskih agencija koje su učestvovale u radu Organizacionog odbora.

Bilo bi zanimljivo također vidjeti, da li će Tužilaštvo BiH u okviru postojeće istrage možda zatražiti i Vučićevu izjavu, jer je bio meta napada, a uz to je odmah po povratku u Beograd imao informacije o napadačima.

Svakako da bi i njegova izjava dobrano pomogla u rasvjetljavanju događaja od 11. jula.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.