Pronađen Voz iz perioda nacističke Njemačke pun zlata u Poljskoj?

Pronađen Voz iz perioda nacističke Njemačke pun zlata u Poljskoj?

Dvoje ljudi tvrdi da su u Poljskoj pronašli vlak nacističke Njemačke koji je prema glasinama nestao krajem Drugog svjetskog rata dok je prevozio dragulje, zlato i oružje u bijegu od snaga sovjetske Crvene armije.

Lokalne vlasti u okrugu Walbrzych na jugozapadu Poljske potvrđuju za Reuters da ih je kontaktirala odvjetnička tvrtka koja zastupa interese Poljaka i Nijemca. Lovci na blago potražuju 10 posto vrijednosti predmeta pronađenih u vlaku.

“Odvjetnici, vojska, policija i vatrogasci rade na ovom,” rekla je mjesna dužnosnica Marika Tokarska. “Na području nikad nije bilo iskopavanja i mi ne znamo što bismo mogli pronaći”.

Lokalni mediji pišu da je riječ o vlaku nestalom 1945. godine krcatim piljenom iz tadašnjeg Njemačkog grada Breslau koji se danas zove Wroclaw i pripada Poljskoj.

Jedan od izvora navodi da je riječ o oklopnom vlaku koji je pripadao Wehrmachtu.

Radio postaja Wroclaw podsjeća na lokalni folklor prema kojem je vlak ušao u tunel u blizini dvorca Ksiaz i nikad iz njega nije izašao. Prema toj hipotezi, tunel je zatvoren a njegova lokacija zaboravljena.

Prema istom izvoru vlak je bio dugačak 150 metara i prevozio oružje, industrijsku opremu, dragulje, zlato i druge vrijedne predmete. Povjesničarka Joanna Lamparska kaže da bi u njemu moglo biti i “opasnog materijala,” prenosi BBC.

Prijašnji pokušaji da se pronađe vlak nisu bili uspješni, navodi Radio Wroclaw.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.