Leševi ispred zadruge u Kravici

Leševi ispred zadruge u Kravici

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u ljeto 1995. godine vidio gomile leševa ispred Zemljoradničke zadruge Kravica.

Neđo Jovičić se prisjetio da je u julu 1995. godine vozio Ljubomira Borovčanina u Bratunac i Srebrenicu, nakon što je stigla informacija da je “Srebrenica pala”.

On je rekao da je kod Žutog mosta 11. jula 1995. viđao policajce, vojnike i predstavnike UNPROFOR-a. Narednog dana, kako je rekao svjedok, vozio je Borovčanina u Potočare, a tokom putovanja vidio je i Ratka Mladića.

Prema iskazu Jovičića, Mladić je naredio da se dio policijskih snaga uputi ka Zvorniku, a drugi u Potočare da se pomogne UNPROFOR-u i vojsci oko evakuacije stanovništva. Borovčanin je, kako je rekao Jovičić, postupio po Mladićevom naređenju, nakon čega su otišli u Potočare.

“U Potočarima sam vidio masu ljudi, civila. Tu je bio UNPROFOR, pripadnici vojske, policije, onda su stigli autobusi, opšti haos”, kazao je svjedok, dodavši da je vidio kako vojni policajci odvajaju neke od Bošnjaka ustranu.

Haški tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici, a Mladiću se trenutno sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH.

Jovičić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Na teret im je stavljeno učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti (CJB), a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Jovičić je ispričao da je 13. jula 1995. iz Bratunca vozio Borovčanina u Konjević Polje, te da je u Sandićima vidio pripadnike Armije BiH koji su se predavali, gdje je došao i Ratko Mladić.

On je dodao da je tog dana Borovčanin obaviješten da je jedan policajac poginuo i jedan ranjen u Kravici, nakon čega su otišli pred tamošnju zemljoradničku zadrugu.

“Tamo je bio strašan prizor, gomile leševa ispred zadruge”, prisjetio se Jovičić.

Svjedok je rekao da je zatim odvezao Borovčanina sa ranjenim policajcem u Bratunac, nakon čega se vratio u Kravicu, gdje je vidio dvojicu vojnika kako pucaju.

“U tom trenutku istrčala su dvojica zatvorenika i idu u mom pravcu. Oni su pogođeni, ja sam, nasreću, ostao živ”, kazao je on.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. august, kada će biti nastavljeno saslušanje ovog svjedoka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.