Nastavak suđenja Ratku Mladiću – Prisluškivana otvorena komunikacija

Nastavak suđenja Ratku Mladiću – Prisluškivana otvorena komunikacija

U nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vještak odbrane za vojne komunikacije Mile Došenović potvrdio je da su veze Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH mogle biti presretnute i prisluškivane od neprijateljskih snaga.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, pukovnik Došenović se, međutim, ogradio da je prisluškivanje i presretanje bilo moguće samo ukoliko su se komunikacije VRS-a odvijale preko samo jednog kanala, bilo radio ili radio-relejne veze.

Uvjet je, po svjedoku, bio i da ta komunikacija nije bila šifrirana, već otvorena. Ukoliko se komunikacija paralelno vodila preko dva kanala, što je karakteristično za većinu radio-relejnih veza, presretanje nije bilo moguće, sugerisao je Došenović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Peter McCloskey citirao je u sudnici dokument u kojem Mladić u junu 1995. godine upozorava da neprijatelj “uporno i efikasno” koristi informacije koje je dobio presretanjem i prisluškivanjem otvorenih komunikacija VRS-a.

– Bilo je toga, ali ne masovno… To nije bio veliki problem, odlučno se reagovalo… To je bio problem, ali ne u toj mjeri da ugrozi borbenu gotovost VRS-a – odgovorio je ekspert odbrane.

Tužilac McCloskey u sudnici je prikazao, i u dokaze uveo, nekoliko dokumenata VRS-a, poslanih teleprinterom, koje je Armija BiH (ABiH) bila presrela.

Svjedok nije osporavao njihovu autentičnost, sugerišući samo da izgledaju kao da su otkucani na pisaćoj mašini, a ne na teleprinteru, kako je tvrdio zastupnik optužbe.

U glavnom iskazu, prošlog četvrtka, Došenović je tvrdio da je sistem veza VRS-a bio siguran, zato što je primjenjivana kripto-zaštita. Tužilac McCloskey napomenuo je, međutim, minule sedmice da su svi razgovori vojnih i političkih lidera RS-a, uključujući generala Mladića i Radovana Karadžića, koje je Tužilaštvo ranije tokom suđenja uvelo u dokaze bili vođeni preko otvorenih, a ne zaštićenih linija.

Te razgovore presreli su Ministarstvo unutrašnjih poslova i ABiH. U dosadašnjem toku procesa, autentičnost tih presretnutih razgovora Mladićeva odbrana je osporavala, tvrdeći, u nekim slučajevima, da postoji mogućnost da su oni montirani.

Novog svjedoka Mladićeva odbrana izvest će pred sudije sutra. Glavni branilac Branko Lukić ranije je najavio da će imati još 40 svjedoka.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.