Očuvanje kulturne baštine: Počinje snimanje filma o džamiji na Kušlatu

Očuvanje kulturne baštine: Počinje snimanje filma o džamiji na Kušlatu

Krajem avgusta kreće snimanje kratkog igranog filma pod nazivom “Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice”. Scenario je napravljen prema istoimenoj priči podrinjskog pisca Azira Šabića.

Film govori o čuvenoj džamiji koja se nalazi uzdignuta na visokoj stijeni na lokalitetu Kušlat, pored magistralnog puta Zvornik-Vlasenica, iznad ušća rijeka Drinjače i Jadra. Džamiju su prema vjerodostojnim dokumentima podigli i koristili osmanski vojnici odmah nakon njihovog dolaska u BiH, pa je ona jedna od najstarijih, a sigurno prva vojna džamija u našoj zemlji. Zbog neobične lokacije, velike kulturno-historijske vrijednosti i brojnih legendi vezanih za nju, Kušlat džamija je uvijek bila od izuzetnog značaja za sve Podrinjce. Uz objekt se nalazi staro, dobro sačuvano šehidsko mezarje koje podsjeća i čuva uspomenu na minula vremena.

U filmu igraju Irfan Kasumović, Mirza Mušija i Elmir Krivalić, a pored njih, kao osmanski vojnici, graditelji džamije i derviši, bit će angažirani i brojni statisti.

Scenario za film su napisali Muhamed Berbić, Azir Šabić i Fajko Kadrić, direktor fotografije je Muhamed Kahrimanović a reditelj Sulejman Muratović. Kratki igrani film “ Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice ” biti će snimljen u produkciji «One Moment Studio« iz Tuzle.

Završetak filma planiran je za kraj ove godine. Projekt se realizira uz podršku više institucija, firmi i pojedinaca koji su prepoznali njegov značaj za očuvanje kulturne baštine i turističku promociju Podrinja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.