Odbijeni novi grb i zastava Banje Luke

Odbijeni novi grb i zastava Banje Luke

To znači da neustavni grb Banje Luke ni nakon dvije godine od odluke Ustavnog suda RS-a nije izmijenjen.

Na sjednici su opozicioni odbornici predložili da se raspiše novi javni poziv za izbor grba, kao i za izbor nove komisije koja bi radila na tom pitanju.

Zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić je rekla da bi se trebalo prvo definirati koji su to simboli koji su prihvatljivi za sve te da je predlagano i da se održi javna rasprava o grbu i da svoju riječ da i stručna javnost, ali i političari.

– Pitanje grba je veoma značajno što je potvrdilo i današnje izlaganje odbornika. U mandatu gradonačelnika je da imenuje komisiju i ovdje je bilo prijedloga kako da se nova procedura sprovede. U svakom slučaju, grb treba biti nešto u čemu će sve svi građani prepoznati – rekla je Brkić.

Podsjećanja radi, odbornici gradskog parlamenta usvojili su 3. aprila Nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada Banja Luka koja se odnosi na izmjenu simbola grada – grba i zastave, ali većina njih nije bila zadovoljna predloženim rješenjima.

Ustavni sud RS-a proglasio je još u februaru 2013. grb Banje Luke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. godini putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada Banje Luke.

Zadnje predloženo rješenje novog grba, međutim, nije naišlo na široku podršku političara i građana, koji ističu da ne asocira na obilježja Banje Luke.

Autori zadnjeg idejnog rješenja grba Banje Luke bili su Srđan Marlović i Zoran Nikolić, heraldičari iz Beograda.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.