Obilježena 23. godišnjica otvaranja logora “Trnopolje”

 

Danas je obilježena 23. godišnjica otvaranja zloglasnog koncentracionog logora “Trnopolje”, uz poruke da se moraju procesuirati svi koji su učestvovali u zlostavljanju i ubijanju logoraša, ali i konačno dozvoliti da se obilježi mjesto na kojem je bio ovaj logor, javlja Fena.

Obilježavanje ove godišnjice organizirali su Udruženja logoraša “Kozarac” – Regionalno udruženje Banja Luka i Udruženja logoraša “Prijedor 92”, čiji predsjednik Mirsad Duratović podsjeća da je logor “Trnopolje” od maja do polovine decembra 1992. godine bio “jedno od najpaklenijih mjesta na zemaljskoj kugli u to vrijeme“.

Kroz ovaj logor, prema podacima koje koristi ovo udruženje, prošlo je oko 25.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, raznih starosnih dobi, od djece do staraca.

U maju 2013.  predstavnici ovih udruženja uputili su zahtjev gradonačelniku Prijedora Marku Paviću da se, u sklopu renoviranja Društvenog doma, predvidi jedna prostorija u kojoj bi bila spomen-soba logora “Trnoplje“ i postavi spomen-ploča i dodijeli dio zemljišta za izgradnju spomenika ubijenim logorašima “Trnopolja“.

Do danas nisu dobili odgovor.

Logor su 5. augusta 1992. godine otkrili britanski novinari koji su tada napravili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, što će kasnije biti korišteno kao dokaz na suđenjima za ratne zločine počinjene u BiH.

Krizni štab Općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje, koji se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor – Banja Luka.

Logor su čuvali naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su se dešavala silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina.

Nema tačnih podataka koliko je ubijeno logoraša (pretpostavke se kreću u broju većem od 300 osoba), ali je izvjesno da je iz logora 21. augusta izvedeno njih oko 200, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

(RSA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.