Dobrovoljni odlazak u sabirne centre

 

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Rade Javorić izjavio je da su Muslimani u proljeće 1992. godine “dobrovoljno odlazili u sabirne centre” kod Prijedora radi zaštite od srpskih paravojski.

Javorić, tadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) u Prijedoru, kazao je i da je čuo za zlodjela u tim centrima, uključujući ubistva i silovanja, kao i da su uslovi u njima bili neljudski.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja smatra li to zločinima, svjedok je odgovorio potvrdno, rekavši da je to protivno svim vojničkim propisima.

Sudija Orie zatim je pitao kako su onda Muslimani “dobrovoljno” ostajali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Javorić je odgovorio da su u te centre sami dolazili i mogli da odu “oni koji nisu uzeli oružje i nisu učestvovali u dejstvima”. Njima je “omogućeno da idu dalje”. To, po svjedoku, ipak nisu mogli oni koji su bili zarobljeni s oružjem i u borbama.

Pozvan da navede primjer Muslimana koji je zaštitu potražio u logoru, svjedok je naveo ime Ernesta Badnjevića, za koga je rekao da se, potom, pridružio Vojsci Republike Srpske (VRS).

Tokom svjedočenja, Javorić je kazao i da nikada nije bio u Omarskoj i da nije znao šta se tamo događalo. Sugerisao je da za počinjene zločine nije bila odgovorna vojska, koja je centre za Muslimane i Hrvate obezbjeđivala spolja.

Po optužnici protiv Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, progon Muslimana i Hrvata u opštini Prijedor imao je razmjere genocida, a u logorima su počinjeni teški i masovni zločini. Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još nekoliko opština 1992. godine, progon Muslimana i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Javorić je za izbijanje rata u prijedorskoj opštini okrivio muslimanske paravojske, koje su u selu Hambarine krajem maja 1992. godine ubile dva vojnika.

Na pitanje tužioca da li su, zatim, Hambarine i obližnji Kozarac srpske snage napale artiljerijom i “ubile mnoge Muslimane”, svjedok je odgovorio: “Nažalost, tako je bilo.”

Suđenje Mladiću nastavlja se u srijedu, 11. februara.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.