Uhapšeno 12 osoba zbog ratnog zločina

 

Dvanaest uhapšenih u jutrošnjoj akciji koju je SIPA provela na području Prijedora, sumnjiče se da su počinili ratni zločin odnosno ubistva 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina.

Monstruozni zločini su počinjeni u julu 1992. godine, a nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu za kojom se još uvijek traga.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH uhapšeni su Dušan Milunić zvani „Bizon“, Radomir Stojnić zvani „Grom“, Radovan Četić zvani „Rade“, Zoran Stojnić, Željko Grbić zvani “Mali Cule“, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić zvani „Patak“ i Rajko Gnjatović zvani „Aćim“.

U okviru ovog predmeta osumnjičeno je još šest osoba. Za tri osobe koje se duže vrijeme nalaze van granica teritorije BiH, slijedi raspisivanje međunarodnih potjernica, dok će jedno lice biti privedeno iz KPZ Foča u toku dana.

Za drugo lice koje je trebalo da se privede iz KPZ Zenica Federalni ministar pravde Zoran Mikulić, nije izdao potrebnu saglasnost za njegovo izvođenje iz KPD Zenica čime je izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na provođenje istrage protiv navedenog lica.

„U ovom predmetu se intezivno nastavlja istraga i očekuje se proširenje istrage na veći broj lica o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ovi osumnjičeni su pod istragom da su u vremenskom periodu od 23.-28.07.1992. godine, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS i policije, kao i dužnosnika Kriznog štaba, svjesno i značajno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi opština Prijedor, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.

U ovom napadu ubijeno je više od 150 žrtava, tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica dok za tijelima više desetina ostalih žrtava se još uvijek traga.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su i pretresi na više lokacija u potrazi za dokaznim materijalom vezanim za navedene osumnjičene.Tokom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne oprema, i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku dalje istrage.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.