Groznica Subotnje veceri 2014.

 

Iznogud pise:

Nadam se da su svi oni koji su se vratili iz Kozarca, sa godisnjeg, uspjesno sakrili suho meso na hrvatskoj granici, sretno prosli sve one guzve na naplatnim kucicama i strpljivo vozili kroz sve  njemacke radove na autoputu (nisu ni Njemci k’o sto su bili). Sve covjek izdrzi da bi proveo godisnji u svom rodnom mjestu….sve..pa i ruzno vrijeme koje nas prati ovog ljeta.

Ovogodisnja Groznica je bila dogovorena vec u maju, sve smo mogli predvidjeti osim vremena. Osvanuo je petak-1.august ,kisovit, oblacan…imali smo i rezervnu varijantu, da se Groznica odrzi unutra,u sali. Na srecu, nije bilo potrebno.

Mutu i mene je Groznica vec pocela “tresti” od samog jutra. Hoce li biti sve OK? 

Odmah na pocetku cujem da je par ljudi odgodilo povratak nazad za jedan dan jer zele biti na Groznici. Medju njima i Hunina i Kikina cerka,…….neka saceka “Svica” malo…sve za raju.  Gabrijela i Senka se nisu vidjele skoro 30 godina, eno ih pricaju…..Hoce li biti sve OK?

Pa vec je OK! Druzi se stara raja! Kao nekad!

Pogledam oko sebe, puno je bolan i mlade raje, cini mi se kao nikad prije. Nas ton-majstor doveo curu i sestru. Ponegdje vidim tri generacije jedne familije za stolom.
Brine me malo muzika, zna li ova mlada raja ovu staru muziku!? Vecina se nije bila ni rodila u vrijeme kozarackog diska u Vatrogasnom.Ma ne samo da znaju nego I igraju na  taktove “One way ticket” kao njihove mame I tate nekad…ma super!

Oko 22:00 smo napravili pauzu da se sta kaze:

Prvi je na redu nas komandir Mustafa. Slusam ga i kontam koliko je samo snage i volje u ovom covjeku…sa koliko ljubavi i predanosti vodi nasu Vatrogasnu jedinicu.
Poslije njega je na redu nas Teufik-Arci, urucuje 500 KM ispred Islamske zajednice Kozarac kao znak zahvalnosti nasim vatrogascima.
Nas Arci je ovde i kao predstavnik BH-Telecom-a. Ova telekom kompanija je i sponzor nasih Vatrogasaca. Arci obecava jos 2500 KM u ime BH-Telecom-a.

Nas zadnji govornik je Satkova cerka (cini mi se da joj je 10 god.).Kaze da voli cevape,Carsiju i Kozaracki kamen…

Treba li se ovome sta dodati? Ne treba. Dijete je sve reklo. Pravo Bosance!

Za to vrijeme jedno drugo Bosance ( Jacina cerka) zajedno sa Anelom hoda po terasi
i skuplja dobrovoljne priloge…..evo ih nazad, stari sljem je opet pun. Jos jedan znak da Kozarcani vole svoje vatrogasce

Nakon pauze blok plesa: “Gledao sam dvije ruze, dvije ruze kako venu” pjeva Mahir Palos. Kazu da se Mahir nije ‘’probio’’ jer nije htio biti komercijalan a opet je ostao veliki. Druzio se i pjevao za raju i za svoju dusu, bas kao i mi veceras.

Nakon plesa smo nastavili sa nasom muzikom sve do dva sata ujutro. Raja se jedva razisla.. pa mora da im je bilo fino…opet… ma kao I uvijek kad se vide stari prijatelji.

Pitao sam Mustafu prije Groznice za cijenu ulaznice? “Kao do sada, 5 KM. Neka ostane tako”, kaze Mustafa. U pravu je.

A kad smo vec kod ulaznica I novca:

Prodano je skoro 300 ulaznica a od dobrovoljnih priloga je u sljemu bilo oko 1100KM. Zajedno sa kartama sve skupa nesto malo manje od 3000 KM.

Da bi sve bilo pod kontrolom I u najboljem redu pobrinuli su se Jasmin I njegovi konobari. Neso nam je opet pozajmio svoje najbolje zvucnike a Vatrogasci su sve to nadgledali onako neprimjetno. Hvala im svima na pomoci.

A vi, koji ste bili na Groznici I pobrinuli se da atmosfera bude prava…vama najvise hvala.

Do iduce godine, ako Bog da, I do desete Groznice po redu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.