Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine u Prijedoru

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Prijedoru 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optužnica se, između ostalog, odnosi na ubistvo devet osoba, od kojih su dvije žrtve bile maloljetne.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv trojice optuženih koji se terete za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti i to progona civilnog bošnjačkog stanovništva naselja Kozarac, općine Priijedor, ubistvo osam žrtava iz Kozarca i jedne žrtve iz logora Trnopolje, prisilno preseljenje stanovništva, teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava , kao i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i oizbiljnih psihičkih i fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Vlasenko Mitra, rođenog 14.05.1955. godine u Prijedoru, državljanina BiH, Vlasenko Radeta, rođenog 16.02.1960. godine u Prijedoru, državljanina BiH i Končar Drage, rođenog 18.06.1959. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu od mjeseca maja do mjeseca jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policijskih snaga i paravojnih jedinica protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i naselja Kozarac i okoline, kao pripadnici VRS, postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Oni se terete da su, sa više drugih osoba, učestvovali u pretresima kuća civila bošnjačke nacionalnosti na području Kozarca i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti pod prijetnjom vatrenim oružjem, koji su tjerani da se kreću prema autobuskoj stanici u Kozaruši, odakle su unaprijed pripremljenim autobusima, prevezeni prema logoru Trnopolje, nakon čega su vršena odvajanja muškaraca od žena, djece i staraca, te su muškarci nezakonito zarobljeni u logorima Trnopolje, Omarska i Keraterm, a žene djeca i starci prisilno protjerani sa područja Prijedora.

Optuženi se terete da su, u mjesecu junu 1992. godine, kada su naoružani u Kozarcu vršili pretrese i progon stanovništva, u ruševinama jedne kuće u Kozarcu, pronašli osam civila koji su se tu sklonili, te su ih izveli civile iz ruševine i pucanjem iz vatrenog oružja ubili osam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, uglavnom mlađe životne dobi, među kojima i malodobnu osobu, jer je najmlađoj žrtvi bilo 17 godina.

Tijela šest žrtava pronađena su i eskhumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još uvijek traga.

Optuženi Vlasenko Rade, tereti se da je tokom mjeseca jula 1992. godine, zajedno sa još jednim pripadnikom VRS, došao u logor Trnopolje, odakle je izveo maloljetnog M.M. rođenog 1975. godine, koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, a nakon rata njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani i identificirani.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo preko stotinu materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih žrtava. Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane napuštanja boravišta i drugim zabranama koje im je odredio Sud BiH za vrijeme postupka.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.