Kolektivna dženaza za 284 ubijena Prijedorčana

 

Tri porodice će ukopati 14 sinova

 

Nakon Srebrenice, i Prijedor će se 20. jula na kolektivnoj dženazi na stadionu “Bratstvo“ u Kozarcu oprostiti od nevino ubijenih, mahom bošnjačkih civila, za vrijeme agresije na BiH.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a dosad su 284 porodice dale saglasnost za ukop svojih najmilijih.

Šest naselja

Taj broj, kako navodi Teufik Kulašić, predsjednik Medžlisa IZ Kozarac, nije konačan, jer u odboru za pripremu kolektivne dženaze očekuju saglasnost još nekoliko porodica čiji su najmiliji ranije identificirani u Centru “Šejkovača” kod Sanskog Mosta.

Majka Hava Tatarević oprostit će se od svoje šestorice sinova: Senada, Sejada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada te supruga Muharema, koji su nakon 22 godine potrage ekshumirani iz Tomašice, najveće masovne grobnice u BiH. Hava nam je nedavno kazala da joj je “sad teže i gore nego kad su nestali”.

Najveći broj onih čije će duše, konačno, naći smiraj mještani su šest bošnjačkih naselja s lijeve obale Sane. Ubijeni su u periodu od 20. do 23. jula 1992. godine. U stravičnom masakru ubijeno je tada više od 1.850 bošnjačkih civila iz ovih naselja.

Dženaza i ukop bit će obavljeni i za šestoricu Hegića, Abdulaha i njegovu petoricu sinova: Ragiba, Vejsila, Asufa ,Vehida i Velida iz Bišćana, potom trojicu braće Kardumovića. Od roditelja će se posljednji put oprostiti bračni par Hegić Denisa i Mitho, porodica Kadirić iz Rizvanovića od trojice braće, a Mirsad Duratović iz Bišćana od 11 članova svoje porodice. Dženaza će biti klanjana i Sulejmanu ef. Dizdareviću, koji je sa svojim džematlijama ubijen u Čarakovu, te članovima porodica Hopovac, Musić, Kekić…

Najmlađa žrtva kojoj će 20. jula biti klanjana dženaza je petnaestogodišnjak Halid Duratović iz Bišćana, a najstarija Salih Kadirić iz Rizvanovića, ubijen u 78. godini.

Školski prijatelji

– Ovo je, zaista, teško. Ono što mene boli jeste to što se među onima koji će taj dan biti ukopani nalazi pola mog razreda, mojih školskih prijatelja i pola moje mahale. Prosječna starost onih koji će naći smiraj je 35 godina – kazao nam je vidno potresen Sudbin Musić iz Čarakova, čija će se porodica tog dana oprostiti od rođaka Nihada.

Nakon dženaze, tužne povorke uputit će se prema lokalnim mezarjima u Bišćanima, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Čarakovu, Zecovima, Kamičanima i Skeli u Prijedoru, gdje će biti obavljen ukop.

 

Konačni smiraj na zajedničkom ispraćaju u Kozarcu, po želji porodice, naći će i Ante Dolić, koji će biti sahranjen na gradskom groblju Pašinac kod Prijedora.

 

Na pomolu nova Tomašica

Fikret Bačić iz Zecova kod Prijedora na dženazi će se oprostiti od rođaka Sulejmana Bačića. Kosti Nermina i Nermine, svoje djece, još nije našao.

– Nema ih. Ostaju nada i traganje po nekim drugim grobnicama. Na pomolu je neka nova Tomašica. Oni koji znaju gdje su kosti moje djece i moje familije, šute, oni koji su zločin počinili, nisu još procesuirani, čak ni saslušani… Hodam od tužioca do tužioca, od grobnice do grobnice i čekam pravdu, da neko, konačno, progovori – kazao nam je Bačić.  

 

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord
  • spada

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.