Kolektivna dženaza za 284 ubijena Prijedorčana

 

Tri porodice će ukopati 14 sinova

 

Nakon Srebrenice, i Prijedor će se 20. jula na kolektivnoj dženazi na stadionu “Bratstvo“ u Kozarcu oprostiti od nevino ubijenih, mahom bošnjačkih civila, za vrijeme agresije na BiH.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a dosad su 284 porodice dale saglasnost za ukop svojih najmilijih.

Šest naselja

Taj broj, kako navodi Teufik Kulašić, predsjednik Medžlisa IZ Kozarac, nije konačan, jer u odboru za pripremu kolektivne dženaze očekuju saglasnost još nekoliko porodica čiji su najmiliji ranije identificirani u Centru “Šejkovača” kod Sanskog Mosta.

Majka Hava Tatarević oprostit će se od svoje šestorice sinova: Senada, Sejada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada te supruga Muharema, koji su nakon 22 godine potrage ekshumirani iz Tomašice, najveće masovne grobnice u BiH. Hava nam je nedavno kazala da joj je “sad teže i gore nego kad su nestali”.

Najveći broj onih čije će duše, konačno, naći smiraj mještani su šest bošnjačkih naselja s lijeve obale Sane. Ubijeni su u periodu od 20. do 23. jula 1992. godine. U stravičnom masakru ubijeno je tada više od 1.850 bošnjačkih civila iz ovih naselja.

Dženaza i ukop bit će obavljeni i za šestoricu Hegića, Abdulaha i njegovu petoricu sinova: Ragiba, Vejsila, Asufa ,Vehida i Velida iz Bišćana, potom trojicu braće Kardumovića. Od roditelja će se posljednji put oprostiti bračni par Hegić Denisa i Mitho, porodica Kadirić iz Rizvanovića od trojice braće, a Mirsad Duratović iz Bišćana od 11 članova svoje porodice. Dženaza će biti klanjana i Sulejmanu ef. Dizdareviću, koji je sa svojim džematlijama ubijen u Čarakovu, te članovima porodica Hopovac, Musić, Kekić…

Najmlađa žrtva kojoj će 20. jula biti klanjana dženaza je petnaestogodišnjak Halid Duratović iz Bišćana, a najstarija Salih Kadirić iz Rizvanovića, ubijen u 78. godini.

Školski prijatelji

– Ovo je, zaista, teško. Ono što mene boli jeste to što se među onima koji će taj dan biti ukopani nalazi pola mog razreda, mojih školskih prijatelja i pola moje mahale. Prosječna starost onih koji će naći smiraj je 35 godina – kazao nam je vidno potresen Sudbin Musić iz Čarakova, čija će se porodica tog dana oprostiti od rođaka Nihada.

Nakon dženaze, tužne povorke uputit će se prema lokalnim mezarjima u Bišćanima, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Čarakovu, Zecovima, Kamičanima i Skeli u Prijedoru, gdje će biti obavljen ukop.

 

Konačni smiraj na zajedničkom ispraćaju u Kozarcu, po želji porodice, naći će i Ante Dolić, koji će biti sahranjen na gradskom groblju Pašinac kod Prijedora.

 

Na pomolu nova Tomašica

Fikret Bačić iz Zecova kod Prijedora na dženazi će se oprostiti od rođaka Sulejmana Bačića. Kosti Nermina i Nermine, svoje djece, još nije našao.

– Nema ih. Ostaju nada i traganje po nekim drugim grobnicama. Na pomolu je neka nova Tomašica. Oni koji znaju gdje su kosti moje djece i moje familije, šute, oni koji su zločin počinili, nisu još procesuirani, čak ni saslušani… Hodam od tužioca do tužioca, od grobnice do grobnice i čekam pravdu, da neko, konačno, progovori – kazao nam je Bačić.  

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.